Collegereeks Klimaatpsychologie

De afspraken van de klimaattop van eind 2015 liggen nog vers in het geheugen. In 2016 wordt het tijd om ze in de praktijk te brengen. En willen we klimaatverandering effectief tegengaan, dan moeten we gedegen kennis hebben van de mogelijkheden en onmogelijkheden van menselijk gedrag.

De sleutel om tot oplossingen voor klimaatverandering te komen lijkt vooral in zelfkennis te zitten: in gedegen kennis van ons eigen gedrag. Menselijk gedrag is misschien wel de meest krachtige hefboom waar we over beschikken om verandering te realiseren. Van positieve klimaatactie tot effectieve klimaatcommunicatie – de psychologie biedt vele nuttige inzichten.
Tegen deze achtergrond organiseert ImpactAcademy vanaf 31 maart de 3-delige collegereeks ‘Klimaatpsychologie’.

Klimaatpsychologie banner

In deze unieke collegereeks nemen de vermaarde Noorse klimaatpsycholoog dr. Per Espen Stoknes, RTL-weervrouw en klimaatdeskundige Helga van Leur en de Britse gedragsexpert dr. Adam Corner de colleges voor hun rekening. Zij gaan daarbij onder meer in op de mogelijkheden en beperkingen van ons brein om met klimaatverandering om te gaan, het belang van persoonlijke ervaringen en de do’s en don’t’s van klimaatcommunicatie.

College 1 – Why our brains ignore climate change – and what to do about it (Dr. Per Espen Stoknes, BI Norwegian Business School) 
College 2 – Klimaatgedrag: over onzekerheid, ervaringen en positieve actie (Ir. Helga van Leur, RTL4)
College 3 – Global warning? The psychology of climate change communication in practice (Dr. Adam Corner, Climate Outreach Information Network)

Klimaatpsychologie1

Over de sprekers

Per Espen Stoknes is verbonden aan het Center for Climate Strategy van BI Norwegian Business School in Oslo. Vanuit zijn achtergrond in de psychologie, economie en filosofie schreef hij onder meer het alom geprezen boek ‘What we think about when we try not to think about global warming – Toward a new psychology of climate change’ dat in 2015 verscheen.

Helga van Leur is opgeleid als meteoroloog aan Wageningen Universiteit en bekend als weervrouw van RTL 4, waar ze nationaal en internationaal diverse onderscheidingen ontving. Ze is een bevlogen, nieuwsgierige en deskundige professional op het gebied van klimaatverandering en gedrag. Ze deed onder meer mee met Solar Team Twente en ondernam in 2010 een expeditie naar Groenland.
Adam Corner is onderzoeksdirecteur van het Britse Climate Outreach and Information Network waar hij onder meer helpt gedragsinzichten bij klimaatverandering te populariseren. Hij is expert op het gebied van klimaatcommunicatie en psychologische barrières voor duurzaam gedrag. Eerder werkte hij onder meer voor Cardiff University. Hij schrijft regelmatig voor The Guardian en New Scientist.

Vragen? Mail ze naar Lars Moratis via lars@impact-academy.nl

Onze partners