Nationale Week Zonder Vlees - 3 t/m 9 maart 2025

De achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is van 3 t/m 9 maart 2025. Dit is dé week waarin Nederland leert hoe gemakkelijk en lekker eten zonder vlees en zuivel kan zijn en wat de positieve impact hiervan op het klimaat is. De campagne richt zich in 2025 opnieuw op heel Nederland, met acties en initiatieven door het hele land. Speciale aandacht is er dit jaar voor Gen Z en Gen Alpha, zij worden uitgedaagd om met hun ouders mee te doen.

Initiatieven door heel Nederland

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel staat erom bekend breed uitgedragen te worden door heel Nederland. De campagne staat dit jaar met 52 partners sterk en ook zij organiseren allerlei initiatieven. Dit kan er deze week worden verwacht:

  • Alle grote supermarkten maken vegetarische en plantaardige producten laagdrempelig door verschillende acties en kortingen.
  • In Zwolle opent Vivera een Chicken Pop-up store. Hier kun je hun nieuwe plantaardige chicken pops komen proeven.
  • Op station Nijmegen, Utrecht, Leiden en Rotterdam worden vegetarische saucijzenbroodjes van De Vegetarische Slager uitgedeeld bij de locaties van Kiosk.
  • Ook partners HelloFresh en Alpro hebben de handen ineengeslagen. Gedurende de Week Zonder Vlees & Zuivel ontvang je bij een HelloFresh box een gratis sample van de Alpro plantaardige variatie op yoghurt.
  • Partner HAK staat op Utrecht Centraal producten uit te delen zodat elke voorbijganger die avond aan de gang kan met een plantaardig peulvruchten recept.
  • Bonduelle werkt samen met influencer Lenna Omrani en inspireert volgers gedurende de Week met plantaardige recepten. Daarnaast sporen ze intern al hun medewerkers aan om een week zonder vlees & zuivel te eten.
  • Aldi viert de campagneweek met de lancering van een nieuw huismerk voor vegetarische en plantaardige zuivel- en vleesvervangers. Hun nieuwe merk My Vay bestaat uit alternatieven voor yoghurt op basis van soja en kokos, haver, amandel en sojadrinks. Daarnaast bevat de folder van Aldi deze week geen vlees, vis- en zuivelaanbiedingen.
  • Ook Lidl promoot met hun folder meer plantaardig en gaat zelfs nog een stapje verder. Na vijf jaar lang een vleesvrije folder tijdens de Week zal de folder van Lidl dit jaar voor het eerst ook 100% vis- en zuivelvrij zijn.

Op naar Europa

Afgelopen jaar is Nederlands grootste eetgedragsveranderingscampagne uitgebreid naar Europa dankzij subsidie van de Europese Unie. België was de eerste stap over de landsgrenzen waar afgelopen oktober 300.000 Belgen deelnamen. Een veelbelovend eerste resultaat dat smaakte naar meer voor de tweede editie in oktober van dit jaar. Ook zal in 2025 de Week Zonder Vlees van start gaan in Denemarken en Duitsland, en vanaf volgend jaar worden Spanje, Oostenrijk en mogelijk andere landen toegevoegd aan het Europese avontuur. Zo wil de stichting het eetgedrag van zoveel mogelijk Europeanen verduurzamen.

Voor meer informatie over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2025, de doelstelling en activiteiten van de campagne, kijk op weekzondervleesenzuivel.nl.

Onze partners