TransFuture Festival: nieuwe energie voor de regio

TransFuture Festival in Groningen

Energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen is op woensdag 12 juni voor het vijfde jaar op rij het decor voor TransFuture: het festival over nieuwe energie. Tijdens een gevarieerd programma van lezingen, workshops en een innovatiemarkt, laten bedrijven, overheden en kennisinstellingen zien op welke wijze zij bezig zijn met vraagstukken rondom nieuwe energie. Ook wordt het startsein gegeven voor de eerste rit van het Top Dutch Solar Racing Team op weg naar Australië.

Onze energievoorziening verandert de komende decennia ingrijpend. Het Noorden is hiermee al jaren intensief bezig en is niet voor niets koploper in de energietransitie. Tijdens het TransFuture Festival komt de regio samen voor de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.

Groningen van het aardgas af

Tijdens het festival gaan deskundigen van verschillende organisaties en het publiek in debat over hoe bewoners en bedrijven van het aardgas af kunnen. Welke wijken zijn als eerste aan de beurt? Wie gaat de rekening betalen? En hoe kunnen de fysieke en sociale opgave gezamenlijk worden aangepakt? De gemeente wil in 2035 CO2-neutraal zijn.

Top Dutch Solar Racing Team op weg naar Australië 

Het Top Dutch Solar Racing Team is opgericht door enthousiaste studenten van de Hanzehogeschool Groningen. De afgelopen maanden werkten zij op EnTranCe aan een bijzondere zonneauto waarmee ze in oktober meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge, een tocht van 3000 kilometer door Australië. Het team onderscheidt zich van andere teams doordat er inmiddels zowel mbo-, hbo- als wo-studenten in zitten. Tijdens het TransFuture Festival wordt de zonneauto gepresenteerd en maakt het team hun eerste rit op weg naar Australië.

De duurzaamste weg van Nederland

Innovatiecentrum BuildinG trapt tijdens het festival af met het ambitieuze project 'Route N33 Midden'. De verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam is van groot belang voor de bereikbaarheid van de Eemsdelta. Welke kennis is er al en hoe ontwikkelen we nieuwe initiatieven op het gebied van infra en energie? Hoe verbinden we de N33 aan de regio? Samen met de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten nodigt BuildinG iedereen uit om hierover mee te praten op 12 juni.

EnTranCe, Centre of Expertise Energy

EnTranCe is de energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen voor praktijkgericht onderzoek, onderwijs, bedrijvigheid en innovatie op het gebied van energietransitie. Als onderdeel van de New Energy Coalition wil EnTranCe, samen met de regio, een leidende rol spelen in het realiseren van nationale en internationale doelstellingen op het gebied van duurzame energie en het versterken van de regionale kenniseconomie.

Het TransFuture Festival is op woensdag 12 juni en begint om 12.00 uur. Het festival is gratis te bezoeken en toegankelijk voor iedereen.

Onze partners