Zoeken naar:
Zoeken met:
 
Provincie:
Branche:
Order by:

Gemeenten Enschede en Losser afvalvrij in 2030!

Gemeenten Enschede en Losser afvalvrij in 2030

Enschede en Losser kondigen circulaire aanbesteding bedrijfsgrondstoffen aan

Gemeenten Enschede en Losser willen in 2030 afvalvrije organisaties zijn. Het gaat om de bedrijfsgrondstoffen van 17 gemeentelijke panden. Deze keer besteden ze hiervoor geen vooraf volledig uitgewerkte oplossing aan, maar willen ze marktpartijen vooral uitdagen en ketensamenwerking stimuleren. Met de winnende partij zal na de gunning, in nauwe samenwerking, een zo circulair mogelijk systeem ontwikkeld worden. Tijdens de marktontmoeting op 17 maart wordt de uitvraag toegelicht.

Het goede voorbeeld

Enschede en Losser afvalvrij in 2030! Daarmee willen ze het goede voorbeeld geven aan de inwoners, de markt en andere overheidsorganisaties. Om dit te realiseren, zoeken de gemeenten (ver)nieuwe(nde) circulair verantwoorde ideeën, producten, technieken, businessmodellen en coalities voor hun grondstofstromen. Een deel van de invulling van de optimale oplossing zal bestaan uit een gezamenlijk ontwikkelingstraject in de concretiseringsfase. 

‘We zoeken partners die snappen wat er moet gebeuren om enerzijds onze bedrijfsgrondstoffen te beperken en anderzijds om het om te zetten in nieuwe toepassingen. Daar hoort ook interne gedragsverandering bij. Daarom besteden we het partnerschap aan in plaats van alleen het inzamelen en verwerken van de grondstoffen.’ – Gemeente Enschede

De eerste SDG-aanbesteding van Twente

Naast het maximaliseren van circulaire economie en de minimumeis van 5% SROI (Social Return on Investment, SDG 8), willen de gemeenten met deze aanbesteding een bijdrage leveren aan de VN Werelddoelen (SDG’s) die in 2030 een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in de wereld. Zo vragen ze aan potentiële partners (SDG 17) hoe zij een link maken met technologische innovatie op gebied van duurzaamheid/grondstofstromen (SDG 9) en om een plan van aanpak voor de inzameling, transport, verwerking en hergebruik van de bedrijfsgrondstoffen (SDG 12).

Uitnodiging marktontmoeting

Tijdens de marktontmoeting op 17 maart a.s. delen de gemeenten informatie over deze vernieuwende aanbesteding, de ambities, het inkoopproces en de begeleiding bij het uitwerken van de oplossing. Grolsch en Sheltersuit delen hun circulaire aanpak, inspirerende voorbeelden en geleerde lessen. Iedereen die een bijdrage kan leveren, is van harte welkom; van grondstofverwerker tot kennisinstituut en van grondstof inzamelaar tot student! Naast het inspireren en netwerken, vinden Enschede en Losser het belangrijk om op die dag inzicht te krijgen in reële mogelijkheden, interesse van marktpartijen en marktontwikkelingen. Vervolgens zullen de gemeenten hun ambities verder aanscherpen voor de definitieve aanbesteding die medio april via Negometrix én TenderNed gepubliceerd zal worden.


Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 12 maart. Voor meer informatie: zie het aanbestedingsplatform ‘Negometrix’ onder tender 144524 ‘Marktontmoeting inzamelen en verwerken van bedrijfsgrondstoffen’.

Windpark in de Wieringermeerpolder. Duurzame energie? En voor wie?

Windpark in de Wieringermeerpolder

Het ontstaan van de Wieringermeerpolder

Rond het jaar 1000 was het gebied van de Wieringermeerpolder nog land. Tijdens de stormen in onder andere de 12e eeuw is het gebied onder water gelopen, waardoor het onderdeel van de zee werd. Aan het begin van de 20e eeuw wordt het gebied wederom land, maar deze keer door menselijke ingreep. Nederland had grote behoefte aan nieuwe landbouwgrond, en daarom begon in 1927 de aanleg van de Wieringermeerpolder. In 1934 werd het nieuwe land al in gebruik genomen. De Wieringermeerpolder wordt sindsdien voornamelijk gebruikt voor akkerbouw, tuinbouw, en veeteelt.

Windpark Wieringermeer

Nu, bijna een eeuw later ondergaat de Wieringermeerpolder opnieuw een grote transformatie. Deze keer door een toegenomen behoefte aan groene energie. In 2018 is de bouw van Windpark Wieringermeer van start gegaan onder initiatief van Vattenfall en ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland). Windpark Wieringermeer krijgt 99 windmolens en wordt hiermee het grootste windmolenpark op land in Nederland.

Voordelen van windmolens in de Wieringermeerpolder

Windmolens produceren duurzame energie
Windenergie is een duurzamer alternatief voor energie opgewekt uit fossiele brandstof/brandstoffen. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt om windenergie op te wekken. Bij verbranding van fossiele brandstof komen er schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Wind is gratis en onuitputtelijk. Zolang de zon voor wind zorgt, kunnen de molens van Windpark Wieringermeer groene energie leveren.

Windmolens kunnen veel energie leveren
Er wordt verwacht dat de windmolens van Windpark Wieringermeer 1,3 miljard kilowattuur energie gaan produceren. Dit is de hoeveelheid energie die gemiddeld gebruikt wordt door ongeveer 370.000 huishoudens. Om dit in context te brengen, had de gemeente Wieringermeer, vlak voor haar opheffing in 2012, ca. 5.000 huizen.

Windmolens nemen weinig ruimte in
De fundatie van de bijna 200 meter hoge windmolens neemt veel ondergrondse ruimte in. De diameter van de fundatie is langer dan het strafschopgebied op een voetbalveld; 16,7 meter! Boven de grond nemen de windmolens relatief weinig ruimte in en kan de bovenste laag grond gewoon nog worden ingezet voor de akkerbouw, tuinbouw, en veeteelt. Zo wordt er maximaal gebruik gemaakt van de beperkte ruimte in Nederland.

Nadelen van Windpark Wieringermeer

Energie opgewerkt in Windpark Wieringermeer is niet bedoeld voor de lokale bevolking
De 99 molens van Windpark Wieringermeer gaan grote hoeveelheden groene energie produceren. Helaas is deze energie niet bedoeld voor Nederlandse huishoudens. 100% van de energie geproduceerd door de 82 windmolens van Vattenfall is bestemd voor het nieuwe datacenter van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Dit datacenter gelegen in de Wieringermeerpolder dient als een online opslag voor klanten in Europa, het Midden-Oosten en Azië.

De bijna 200 meter hoge windmolens vormen overlast voor mens en dier
De windturbines van Windpark Wieringermeer krijgen rode lampen voor de veiligheid van de luchtvaart. Gedurende de nacht zijn deze lampen ontzettend fel en storend. De schaduw van de windturbines kan ook als hinderend ervaren worden door de lokale bevolking. Daarnaast zijn de windmolens niet bevorderend voor het landschap en het weidse uitzicht. Windpark Wieringermeer zorgt wel voor minimaal geluidsoverlast door een verbeterd rotorontwerp, geluidsisolatie en een verlaagd toerental.
Niet alleen mensen, maar ook vogels en vleermuizen kunnen overlast ervaren van de windmolens. Deze dieren kunnen om het leven komen als ze in aanraking komen met de windturbines en ze zullen meer tijd en energie moeten investeren om het park te ontwijken.

De bouw van de windmolens is niet duurzaam
Windmolens zijn dan wel duurzaam als ze eenmaal staan, maar tijdens het hele bouwproces veroorzaken ze milieuschade. Staal en beton zijn de twee hoofdmaterialen die nodig zijn om een windturbine te bouwen. Alleen de fundatie van een enkele windmolen bestaat al uit 435 m3 beton en 45 ton staal. Deze bouwstoffen worden voornamelijk geproduceerd met gebruik van kolen, een proces dat voor veel uitstoot zorgt. De diverse onderdelen van de windmolens worden op aparte vrachtwagens vervoerd, waarvoor extra verbranding van fossiele brandstoffen nodig is.

Conclusie

De windmolens van Windpark Wieringermeer hebben het vermogen om veel groene energie te produceren. De bouw en installatie van de windmolens is echter op dit moment (nog) geen duurzaam proces. De bevolking van de Wieringermeerpolder zal meer overlast dan profijt hebben van het windpark. Zo is de energie die hier opgewekt wordt niet eens voor hen bedoeld, maar voor het Microsoft datacenter. Dit wordt echter niet vermeld op de website van Windpark Wieringermeer. Er staat nu; “Het park levert groene stroom op voor 370.000 huishoudens.”, wat de impressie geeft dat de groene stroom daadwerkelijk naar de Nederlandse bevolking gaat. Dit is dus niet het geval, en hierin kan Windpark Wieringermeer transparanter zijn. Door middel van een regeling kunnen de omwonende tot een straal van 1250 meter rond het windpark mee profiteren van de opbrengst van het park. Hiermee wordt de bevolking enigszins gecompenseerd voor de overlast.

Dit artikel is geschreven door Christine Lycklama van The Natural Word. Christine schrijft inspirerende teksten over duurzaamheid, voor duurzame organisaties. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om met haar in contact te komen.

Eerste groene woon- en lifestyleprogramma trekt meer dan 2 miljoen kijkers

Groen lifestyleprogramma trekt meer dan 2 miljoen kijkers

“Nederlanders willen wel in actie komen, maar weten niet hoe”

Exact een jaar geleden nam Gwen Jansen als documentairemaker het besluit om zelf zendtijd in te kopen op een commerciële TV zender om juist de ‘gewone man en vrouw met of zonder krap budget’ te laten zien hoe je thuis geld kan besparen door duurzamer te leven. Puur aan de hand van kleine maar ook grotere praktische groene tips en tools. Het resulteerde in een laagdrempelig woon- en lifestyle programma genaamd Green Make Over. Het programma slaat aan. Na 11 afleveringen heeft het nog relatief onbekende programma al meer dan 2 miljoen kijkers getrokken op de zondagmiddag op SBS6 en de tips en berichten van Jansen behaalden in 8 maanden tijd miljoenen views via Social Media. Inmiddels is seizoen 2 in de maak en heeft een landelijke TV zender uit Turkije ook belangstelling getoond.

‘Waarom moeten we überhaupt van het aardgas af?’

In het TV programma krijgt steeds weer een ander gezin op 1 dag een duurzame make over van hun huis waarmee veelal duizenden euro’s per jaar kon worden bespaard. In de dubbellange slotaflevering van Green Make Over vanuit Den Haag die aanstaande zondag 1 december te zien is om 16.25 uur stelt programmamaker Gwen Jansen minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen bovendien een aantal prangende vragen die breed leven bij het Nederlands publiek. Zoals “waarom moeten wij in Nederland van het gas af terwijl Duitsland aardgas juist promoot? En heeft het überhaupt wel zin dat wij hier in dit kleine kikkerlandje ons zo druk maken terwijl grote landen als China en India zoveel meer CO2 uitstoten?”

Behind the scenes - Green Make Over  minister

Behind the scenes - Green Make

Tutorial voor Klimaatprutsers

Gwen Jansen: “Vandaag gaat het Europees parlement in debat over de vraag of er in heel Europa een klimaatnoodtoestand moet worden afgekondigd. De boeren zijn boos, de bouwers ook. En de negatieve berichten over klimaatverandering en dat er geen tijd meer te verliezen is, vliegen je dagelijks om de oren. Toch wordt een groot deel van de Nederlanders hierdoor niet of nauwelijks geactiveerd. Ik verdwaalde lange tijd zelf ook alle informatie toen ik op zoek was naar praktische tips en concrete handvaten in begrijpelijke taal. Daarom besloot ik dat het tijd was voor een laagdrempelig helpend en vooral praktisch programma dat fungeert als een soort van tutorial voor Klimaatprutsers zoals ik.”

De koningin van de Kruipruimtes

Beleidsmakers en early adopters veronderstellen volgens Jansen, een veel te hoog niveau aan basiskennis bij mensen die willen en moeten omschakelen naar een milieuvriendelijker leven, terwijl dat veelal echt nog ontbreekt. “Pas als je zelf ziet wat je kan doen en waar winst te behalen is, valt het kwartje,” volgens Jansen. De Koningin van de Kruipruimtes zoals de programmamaker door haar fanbase wordt genoemd kruipt zo’n beetje in elke aflevering onder de vloer met haar camera om te laten zien hoeveel energie en dus geld daar wegvliegt.

Duizenden euro’s besparing per gezin

Aanstaande zondag 1 december is de duurzame make over te zien van de Haagse familie van der Harst in de extra lange aflevering om 16.25 uur in het programma Green Make Over bij SBS6. In deze 12e en laatste uitzending van dit seizoen weet Gwen Jansen met haar team meer dan 1000 euro per jaar te besparen op energie voor de Haagse familie in hun oude huis uit 1929.

Trailer Green Make Over  Den Haag

Trailer Green Make Over Den Haag

Op de website www.greenmakeover.nl kunt u eerdere afleveringen met alle bijbehorende tips & tools, ervaringsvlogs van de gezinnen en trailers bekijken.

Draag je steentje bij aan het milieu met een refurbished telefoon

Refurbished telefoon GroeneZaken

Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor duurzaam. We eten minder vlees, scheiden ons afval, besparen energie in huis en gaan steeds vaker voor tweedehands. Je hoeft niet meteen je hele leven te verduurzamen, veel kleine veranderingen helpen ook al. Duurzaam leven is zelfs makkelijker dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je wat betreft smartphones ook voor een groene keuze kunt gaan?

Duurzame smartphone

Je kunt ervoor kiezen om te stoppen met het eten van dierlijke producten, maar voor veel mensen gaat dit voor nu nog te ver. Wil je toch groener leven? Ga bijvoorbeeld voor hergebruikte producten in plaats van nieuwe producten, iets waar smartphones zich perfect voor lenen omdat zij makkelijk kunnen worden opgeknapt voor een tweede leven. Dit noemen we refurbished en betreft tweedehands elektrische apparaten, zoals smartphones, die opnieuw worden verkocht. De verkoper controleert of de smartphone nog goed werkt en repareert of vervangt beschadigde of kapotte onderdelen. Daarna gaat de refurbished smartphone weer in de verkoop, zo goed als nieuw en klaar voor zijn tweede leven!

Voordelen van een refurbished smartphone

Een refurbished smartphone is niet helemaal gloednieuw, maar biedt je wel een hoop voordelen ten opzichte van een nieuwe smartphone. Zo zien veel refurbished smartphones eruit als nieuw, maar zijn ze veel goedkoper dan wanneer je hetzelfde exemplaar nieuw koopt. Daarnaast is een refurbished smartphone ook nog eens een duurzame keuze. Je voorkomt namelijk dat een goed werkend apparaat wordt weggegooid, terwijl de meeste smartphones het nog prima doen. Ontzettend zonde en ook niet erg duurzaam. Maar met de aanschaf van een refurbished smartphone help jij een handje mee! Daarnaast zijn veel topmerken, zoals Apple, veel duurder dan de meeste andere smartphones. Van een refurbished iPhone is de prijs een stuk scherper, bijvoorbeeld van deze refurbished iPhone 7. Je hoeft er alleen nog maar een Sim Only abonnement bij aan te schaffen en je smartphone is klaar voor gebruik!

Kortom: een refurbished smartphone is een duurzaam alternatief voor iemand die niet elke keer weer een nieuwe smartphone aan wil schaffen én ook nog eens goed voor je portemonnee!

HEINEKEN boekt flinke vooruitgang met duurzaamheidsagenda

Heineken krat - GroeneZaken

De bierbrouwer werkt toe naar gesloten kringlopen en CO2-neutrale brouwerijen in 2030

HEINEKEN heeft in 2019 stevige vooruitgang geboekt met de duurzaamheidsagenda blijkt uit het recent verschenen jaaroverzicht. De missie van HEINEKEN in Nederland is om in 2030 volledig circulair te zijn. In Nederland brouwde HEINEKEN het afgelopen jaar ruim 1200 miljoen biertjes op hernieuwbare energie. Bij Heineken was ongeveer 22% van de energie die ze gebruikten in productie hernieuwbaar (zonnepanelen, windturbines en biogas), waarmee het biermerk in brouwerijland op eigen terrein het grootste zonnepanelensysteem ter wereld heeft. De bierbrouwer blikt terug op het afgelopen jaar en deelt zijn concrete plannen om het productieproces met een recycle- en inzamelsysteem te verduurzamen en hiermee niet alleen de fles, maar het gehele bedrijf verder te vergroenen.

Klimaatneutraal brouwen

Naast de opening van het grootste zonnepanelenpark in de brouwerijwereld, qua grootte te vergelijken met ruim acht voetbalstadions, werden ook op andere gebieden grote stappen gezet. Bijvoorbeeld op het gebied van logistiek, waar door zonnepanelen op tankbierwagens en slimmere leveringsroutes de CO2-uitstoot in de logistiek met 28% is gedaald ten opzichte van 2010. De C02-uitstoot per 100 liter bier daalde sinds 2008 met 31%. “We willen niet alleen het groenste biertje van Nederland zijn, maar ook het groenste biertje vóór Nederland. Dat betekent dat we in 2030 volledig circulair willen zijn en willen werken met CO2-neutrale brouwerijen”, aldus Mark Blok, Directeur Corporate Affairs.

Gesloten kringlopen

In de missie om de groenste bierbrouwer van Nederland te worden is de gehele productieketen, van de grondstof tot aan het glas aan de bar, onder de loep genomen om de circulaire processen te verbeteren. Zo is het bekende bierviltje aangepast waardoor er 30% minder materiaal nodig is om deze te maken. Hoog op de agenda staat het verduurzamen van verpakkingen. De uitgevoerde markttesten met HEINEKEN 0.0 hervulbare glazen flessen van het afgelopen jaar zijn geslaagd. Sterker nog, de introductie van HEINEKEN 0,0 in krat - en dus nu met statiegeld – vindt begin maart plaats. Deze retourflessen gaan gemiddeld 25 keer mee en stoten zeven keer minder CO2 uit dan one way flessen, die momenteel nog slechts 13% van het assortiment van bier in glas beslaan. Succesvolle pilots met herbruikbare bekers op evenementen en festivals zorgen ervoor dat het biermerk een stap vooruit zet in haar circulaire ambitie om in 2021 totaal 50% van alle plastic bekers te recyclen. Tevens onderzocht HEINEKEN verschillende alternatieven voor plastic krimpfolie om blik.

Een rondje geef je niet alleen

"HEINEKEN wil in 2030 volledig circulair zijn. Als de consument een rondje geeft in de kroeg, zorgen wij ervoor dat alles al een rondje heeft gemaakt. Van de krat tot het blikje en het viltje tot de fles, alles wordt hergebruikt. Niets van het verpakkingsmateriaal mag nog op straat belanden. De ontwikkeling van dit inzamel- en recyclesysteem is geen makkelijke uitdaging, maar we testen, leren en vernieuwen elke dag", aldus Mark Blok. Het vergroenen van het transport, de verduurzaming van het productieproces met hernieuwbare energie en het recyclen van verpakking- en promotiemateriaal blijven in 2020 belangrijke pijlers. "Steeds stellen we onszelf opnieuw de vraag: hoe zouden we dit vandaag anders doen voor een beter morgen? En daarmee zetten we elke dag een stap dichterbij onze missie. Natuurlijk doen we dit samen met onze medewerkers, onze partners en de consument, door de impact die zij zelf op duurzaamheid hebben zichtbaar en concreet te maken. Een rondje geef je tenslotte nooit alleen."

Kijk voor meer informatie op www.heineken.com/nl/duurzaamheid

HEINEKEN boekt in 2019 flinke vooruitgang met duurzaamheidsagenda