1 op de 4 woningen al minimaal 2 energielabels verbeterd

Bij bijna de helft van de woningen is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij 1 op de 4 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Op landelijk niveau verbeterde het gemiddelde energielabel van D naar C. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Vattenfall maakte per woning een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De woningen verbeterde het vaakst van label C naar B, maar ook een ophoging van E naar C, van B naar A en van E naar D werd bij bijna 200.000 woningen geregistreerd.

Verbetering energielabel noodzakelijk

Zes jaar geleden kregen Nederlandse woningen gemiddeld het voorlopige label D toegewezen, dat van toepassing bleef tot er op een later moment een definitief energielabel werd aangevraagd. Inmiddels zijn 4,4 miljoen woningen voorzien van een definitief label, dat gemiddeld op label C uitkomt: ondanks de verbetering nog steeds niet écht groen. Het minimaal vasthouden van deze verbetering is nodig om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen. Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.

Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland: “Vattenfall investeert fors in nieuwe groene energieproductie voor onze klanten, maar ook door klanten thuis en op het werk te helpen met energiebesparing en verduurzaming. Allemaal stappen die nodig zijn om het energielabel van woningen en panden te kunnen verbeteren. Gelukkig laat ons onderzoek zien dat we in Nederland op de goede weg zijn, maar er is nog een weg te gaan. Wij onderzoeken daarom nu de mogelijkheid om later dit jaar energieadvies aan huis te kunnen aanbieden, waarbij de benodigde maatregelen in kaart worden gebracht en desgewenst een energielabel kan worden afgegeven.”

Meeste winst geboekt in Noord-Holland

Bij de overgang naar definitieve energielabels blijken Nederlandse woningen gemiddeld 0,77 labelniveau energiezuiniger dan eerder berekend. Deze verbetering is het grootst in Noord-Holland: hier blijken woningen zelfs gemiddeld een volledig label energiezuiniger dan eerder berekend. Ook in Groningen en Friesland werd meer winst geboekt dan het landelijk gemiddelde. In Noord-Brabant en Zuid-Holland werd naar verhouding de minste energielabel-verbetering gerealiseerd.

Almere meest energiezuinig

In het Flevolandse Almere zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden. Dit komt waarschijnlijk doordat in de jonge stad geen woningen te vinden zijn van voor 1975. Relatief nieuwe woningen zijn doorgaans beter geïsoleerd en zullen daarom een beter energielabel hebben. Huizen in het Noord-Hollandse Heemstede blijken het minst energiezuinig, gevolgd door de nabijgelegen gemeenten Bloemendaal en Zandvoort.

Meer informatie over energielabels en milieukeurmerken vind je hier

Onze partners