300m drijvend onderzoekslaboratorium EARTH 300 onthuld

Traditioneel gingen superjachten allemaal over extravagantie. Maar een modern jachtontwerp vraagt om een substantiëler doel dat verder gaat dan puur hedonistische pleziervaartuigen. Iddes Yachts en het team van Earth 300 zijn hiermee aan de slag gegaan. Maak kennis met de 300 meter drijvende ‘opera of science’, uitgerust met 22 laboratoria en uitgevoerd op Molten Salt Reactors, die op het punt staat het spel van superjachtontwerp, zoals we dat kennen, te veranderen.

De specificaties van de Earth 300 zijn als nooit tevoren. Voortbouwend op een platform dat voor het eerst werd gepopulariseerd door mensen als REV en OceanXplorer, zal Earth 300 niet alleen wetenschappers, maar ook wereldleiders en besluitvormers meenemen op zijn onderzoeksmissies, met als doel de individuen te inspireren die in staat zijn om echte verandering teweeg te brengen. ‘We gaan wetenschap sexy maken’, zegt Ivan Salas Jefferson, oprichter van Iddes Yachts, tegen Superyachts.com. "We gaan het woord verspreiden en het behoud van de oceaan innemen waar nog nooit iemand is geweest.'' Voeg aan deze geavanceerde AI- en Robotics-systemen toe, een groot aantal onderwaterschepen en halfafzinkbare schepen en een atomair voortstuwingssysteem en het resultaat is een duurzamer en moderner schip dan enig ander ooit bedacht.

Maar het is niet alleen de enorme omvang van het project dat Earth 300 zo opmerkelijk maakt, hoewel ze met 300 meter gemakkelijk het grootste superjacht ooit zou worden. Het is het netwerk van het project zelf en brengt een internationale reeks medewerkers en experts samen die allemaal verenigd zijn door één gemeenschappelijke visie. Dus - waar is het allemaal begonnen?

Ivan Jefferson ontmoette Aaron Olivera, CEO van Earth 300, voor het eerst in een klein dorpje in het noorden van Zweden. De twee klikten onmiddellijk op een gedeelde visie - om 'wetenschap en verkenning te verenigen om de grootste uitdagingen van de aarde het hoofd te bieden en deze op te lossen'.

Zo'n ambitieus doel vroeg natuurlijk om iets opmerkelijks. Aaron had een duidelijke opdracht voor het team - hij wilde een schip dat er volkomen vreemd uitzag, een simplistisch ontwerp met een geodetische koepel op het achterdek.

"Het schip zal functies introduceren die te vinden zijn op cruise, expeditie, onderzoek en luxe jachten, maar dat zal ze niet zijn", zegt Aaron Olivera in een verklaring.

Omdat duurzaamheid het doel was, moest het onderwerp voortstuwing hoog in het vaandel staan. Na enig overleg besloot het team dat de enige geschikte voortstuwing om een vaartuig van deze omvang aan te drijven atomair zou zijn, en dus voegde Core-Power zich bij de missie. Core-Power is een leidende figuur in het ontwerp en de integratie van gesmolten zoutreactoren in de maritieme industrie en zal de reis van Earth 300 vergemakkelijken om het eerste schip te worden dat is uitgerust met dit voortstuwingssysteem van de volgende generatie.

Het Poolse scheepsarchitectenbureau NED heeft samen met Iddes Yachts gewerkt aan het verfijnen van het buitengewone ontwerp van de Earth 300. De expertise van NED bij het implementeren van geavanceerde groene technologie in verkennings- en pooleenheden, samen met het inzicht van EYOS Expeditions, zal cruciaal blijken voor de autonomie en verkenningsmogelijkheden van Earth 300 op lange afstand.

Wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf IBM is ook toegetreden tot het partnerschap en levert high-performance computing naar Earth 300 met het potentieel om de reeks geavanceerde systemen van het schip uit te breiden.

Een concept van deze schaal, met een echt futuristisch ontwerp en een bijpassende missie, zou normaal gesproken precies dat blijven. Een concept. Maar Earth 300 is goed op weg om RINA Approval in Principle te verwerven, wat bevestigt dat het ontwerp en de engineering haalbaar zijn voor de bouw.

Daarna zal het zeven jaar duren voordat de MSR-technologie naar verwachting op deze schaal beschikbaar en bruikbaar zal zijn. Net als de klimaatverandering zal het Earth 300-team niet wachten. Iddes Yachts doet actief onderzoek naar alternatieve voortstuwingssystemen, met het oog op het achteraf inbouwen van een MSR-reactor voor wanneer dit werkelijkheid wordt.

Earth 300 is op reis om de wereld van superjachten wakker te schudden. Blijf dit project volgen via de website van Earth 300.

Onze partners