Aanleg Warmtebaan Enschede afgerond

Ennatuurlijk sluit bestaande warmtenetten aan op Warmtebaan

Ennatuurlijk heeft de losstaande warmtenetten in de wijken Roombeek en Deppenbroek aangesloten op het duurzame warmtenet in Enschede; het duurzaamste warmtenet van Nederland. De realisatie is onderdeel van het project de Warmtebaan: een uitbreiding van het bestaande warmtenet met bijna 8 kilometer. De Warmtebaan biedt de mogelijkheid om uiteindelijk de helft van de stad van warmte te kunnen voorzien. De afronding van fase 2 en 3 houdt in dat alle bestaande netten in de stad nu met elkaar verbonden zijn. De verbinding is vandaag officieel gelanceerd door Ernst Japikse, algemeen directeur bij Ennatuurlijk en Suzanne Sweerman, commercieel directeur bij Ennatuurlijk.

De Warmtebaan

De werkzaamheden voor de Warmtebaan zijn gestart in april 2018 en bestonden uit meerdere fases. Eerder waren de eerste en tweede fase al afgerond in onder andere de Oldenzaalsestraat, de Van Lochemstraat, en de Wenninkgaarde. De aangrenzende gemeentelijke panden zoals het Wilminktheater, het Muziekcentrum en het Stadskantoor worden ook aangesloten op de Warmtebaan. De uitbreiding van het huidige warmtenet met de Warmtebaan begint vanaf de aansluiting op het bestaande warmtenet, vlakbij de Zuidhollandlaan.

Naar het noorden van de stad

Vandaag is de derde fase afgerond en is de Warmtebaan officieel geopend. De laatste fase betrof het leggen van leidingen in de wijken Mekkelholt en Deppenbroek vanaf de Stadshaard in Roombeek. De koppeling van alle bestaande netten breidt het totale warmtenet verder uit (tot meer dan 200 kilometer). Het werk is afgestemd op de werkzaamheden vanuit de gemeente, zoals het vervangen van rioolbuizen. Hierdoor is de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt.

Duurzaam resultaat

In de gemeente Enschede zijn er al ruim 8.500 huishoudens en 200 bedrijven in diverse wijken aangesloten op het warmtenet. Het warmtenet in Enschede ontvangt warmte van grondstoffen- en energiebedrijf Twence, dat Enschede ruim 587.000 GJ (GigaJoules) warmte per jaar levert. Bas van Golde, key accountmanager bij Ennatuurlijk is daar dan ook enorm trots op: “Dankzij al het harde werk heeft de helft van de stad toegang tot het duurzaamste warmtenet in Nederland. Een resultaat dat gevierd mag worden in de missie van Enschede om binnen 30 jaar volledig aardgasvrij te zijn.”

Lees hier meer informatie over het warmtenet van Enschede.

Onze partners