Airbus onthult ontwerpen voor emissievrije waterstofvliegtuigen

De waterstof aangedreven vliegtuigen zouden tegen 2035 passagiersafstanden tot 3.700 kilometer kunnen vervoeren, beweert Airbus.

Airbus heeft gisteren conceptontwerpen onthuld voor drie waterstof aangedreven vliegtuigen waarvan het beweert dat ze binnen 15 jaar in gebruik kunnen worden genomen.

Alle drie de concepten vertrouwen in een of andere vorm op waterstof als primaire energiebron, waarbij de ruimtevaartgigant de brandstof - die door velen ook wordt gezien als een cruciaal middel om de zware scheepvaart en het wegvervoer koolstofarm te maken - aanbeveelt als een klimaatvriendelijke oplossing voor het transformeren van de luchtvaartsector.

Het grootste ontworpen 'turbofan'-model kan tot 200 passagiers vervoeren met een bereik van 2000 zeemijlen, en zou worden aangedreven door een aangepaste gasturbinemotor die op waterstof werkt in plaats van op vliegtuigbrandstof, aldus het bedrijf. Het is de bedoeling dat de vloeibare waterstofbrandstof wordt opgeslagen en verdeeld via tanks die zich achter het achterste drukschot bevinden.

Ook werd er een kleiner propellervliegtuigmodel ontworpen om waterstofverbranding te gebruiken in gemodificeerde gasturbinemotoren, die tot 100 passagiers kunnen vervoeren voor reizen van 1.000 zeemijlen, zei Airbus.

En tot slot biedt een derde 'blended-wing body'-ontwerp een radicalere afwijking van conventionele vliegtuigen, waarbij de vleugels samensmelten met het hoofdgedeelte van het vliegtuig, waardoor een brede romp ontstaat die meerdere opties biedt voor waterstofopslag en -distributie, evenals cabine-indeling, legde het bedrijf uit. Het zei dat het model is ontworpen om vergelijkbare passagiersaantallen te bevatten en een vergelijkbare afstand af te leggen als het turbofan-concept.

"De concepten die we vandaag onthullen, bieden de wereld een glimp van onze ambitie om een gedurfde visie te ontwikkelen voor de toekomst van emissievrije vluchten", aldus Guillaume Faury, CEO van Airbus. "Ik ben er sterk van overtuigd dat het gebruik van waterstof - zowel in synthetische brandstoffen als als primaire energiebron voor commerciële vliegtuigen - het potentieel heeft om de klimaatimpact van de luchtvaart aanzienlijk te verminderen."

Het komt in de nasleep van een studie eerder deze zomer, waarin werd geconcludeerd dat "waterstof aangedreven vliegtuigen een aanzienlijk en tot dusver onderschat" potentieel hebben om een sleutelrol te spelen bij het verminderen van de klimaatimpact van de luchtvaartsector. In opdracht van twee publiek-private partnerschappen in de EU, bleek uit de studie dat vliegtuigen die worden aangedreven door directe waterstofverbranding het potentieel hebben om de uitstoot van broeikasgassen tijdens de vlucht met 50 tot 75 procent te verminderen in vergelijking met conventionele vliegtuigen, terwijl waterstof-brandstofceltechnologie - die H2 gebruikt om elektriciteit te produceren - zou de uitstoot met maar liefst 75 tot 90 procent kunnen verminderen.

De wereldwijde luchtvaartemissies zijn momenteel goed voor 3,5 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, maar het aandeel van de sector in de wereldwijde uitstoot zal naar verwachting verdubbelen tegen 2050 als de industrie blijft groeien in het verwachte tempo, waardoor het terugdringen van de luchtvaartemissies een grote uitdaging wordt om de doelen te bereiken van de overeenkomst van Parijs.

Foto: Airbus

Onze partners