Belastingvoordeel belangrijk voor keuze elektrisch rijden

Waarom kiezen consumenten voor een elektrische auto? En hoe belangrijk is belastingvoordeel bij de keuze voor elektrisch rijden? Deze en meer vragen zijn beantwoord in het jaarlijkse Nationaal Elektrisch Vervoer (EV) en berijdersonderzoek dat nu te lezen is.

Bijna helft haakt af zonder belastingvoordeel

Belastingvoordeel speelt een grote rol bij de keuze voor elektrisch rijden. Voor particuliere elektrische rijders is vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (MRB) het belangrijkst. Als de MRB voor elektrische auto’s na 2025 hoger wordt dan voor vergelijkbare brandstofauto's, dan geeft bijna de helft van de privé EV-rijders aan niet langer elektrisch te blijven rijden bij een volgende auto. Voor zakelijke EV-rijders is de verlaagde bijtelling de belangrijkste financiële reden. 44% van de leaserijders geeft aan dat als het bijtellingsvoordeel na 2025 afloopt bij een volgende auto niet meer te kiezen voor elektrisch.

Na 2025 geen belastingvoordeel

Na 2025 stoppen de voordelen voor elektrisch rijden en zijn de kosten van MRB en bijtelling hoger dan voor een vergelijkbare brandstofauto. Dat komt omdat de bijtelling gebaseerd is op aanschafkosten. Deze zijn bij elektrische auto’s hoger.

Over het Nationaal EV en berijdersonderzoek

Lees hier meer bevindingen in het Nationaal EV en berijdersonderzoek.

Op 9 maart werden de bevindingen van het onderzoek in kaart gebracht in een webinar. Het webinar is terug te kijken via deze link. Het onderzoek is een initiatief van de Vereniging Elektrische Rijders, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en is uitgevoerd de Rijksuniversiteit Groningen. Aan deze 3e editie deden ruim 3.800 EV-rijders mee.

Onze partners