Bewuster én sneller reizen: reisplatform Omio vergelijkt geliefde vakantiebestemmingen

Om reizigers zowel een goed voorbereide als bewuste keuze te kunnen laten maken, heeft Omio de populairste (Europese) vakantiebestemmingen geanalyseerd. Waar bieden bus en trein een beter alternatief dan het vliegtuig, niet alleen qua CO₂ uitstoot maar ook qua tijd?

De zomer van 2022 liet zien dat de heenreis sterk bepalend is voor het algehele vakantieplezier. Lange wachttijden op het vliegveld en zoekgeraakte bagage drukten het plezier op bestemming. Om ervoor te zorgen dat reizigers een bewuste(re) keuze kunnen maken, heeft Omio een analyse gemaakt van de meest populaire routes. Waar bieden bus en trein een beter alternatief dan het vliegtuig? Welke route zorgt naast snelheid en kosten voor de minste CO₂ uitstoot?

"Het verlangen om te reizen is nooit afgenomen. Nu dat alle beperkingen zijn opgegeven is de vraag naar goede, duurzame en snelle routes alleen meer toegenomen. Dit is ook terug te zien in het zoekgedrag op ons platform." aldus Naren Shaam, CEO en oprichter Omio Group.

Europese routes die met bus en trein sneller zijn

Op het traject Rotterdam - Brussel besparen reizigers 83 minuten tijd als ze met de trein in plaats van met het vliegtuig reizen. De meest tijd wordt op de route Parijs - Brussel bespaard, maar liefst twee uur en 22 minuten (142 minuten). Dit is inclusief inchecktijd en transfer van vlieghaven naar het centrum van de stad. De route Londen - Brussel is ook ruim anderhalf uur (104 minuten) sneller met de trein in plaats van met het vliegtuig.

Hier is de vlieger sneller

Voor internationale, grensoverschrijdende routes verliest de trein het van het vliegtuig tussen Warschau en Berlijn (bijna 4 uur langer dan met de trein), Kopenhagen - Berlijn (hier is de trein 225 minuten langzamer) en Amsterdam - Berlijn (het vliegtuig is 127 minuten sneller).

De grootste CO₂-besparing

Maar de factor tijd is niet alles: reizen over land, ook al duurt het soms langer, kan ontspannener, comfortabeler en mooier zijn. Als je langs interessante landschappen rijdt, begint de vakantie al op de heenweg. Daarbij speelt klimaatbescherming ook een steeds grotere rol. Vergeleken met vliegreizen veroorzaken vakantiegangers met de bus en trein 70 tot 88 procent minder CO₂ op de onderzochte routes. Treinreizigers besparen vooral veel CO₂ op het traject van Rotterdam naar Brussel, waar slechts 12,38 procent van de uitstoot van een vlucht wordt uitgestoten. Reizen van Praag naar Boedapest of van Madrid naar Barcelona is ook bijzonder klimaatvriendelijk met de trein en bus (elk slechts 16 procent). Relatief gezien wordt de minste CO₂ bespaard van Zürich naar Parijs ("slechts" 69,2 procent).

Over de verzamelde data

De ranglijst is gebaseerd op de 50 meest geboekte trein-, bus- en vliegroutes via Omio in de landen Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Italië en Frankrijk in de zomer van 2022 (tussen 22 juni 2022 en 23 september 2022). Voor de vliegroutes werd een inchecktijd van 90 minuten voor binnenlandse vluchten aangehouden en 120 minuten voor internationale vluchten, evenals de transfertijd van de luchthaven naar het stadscentrum (berekend via Google Maps). De CO₂-uitstoot in kilogram per trein/bus/vlucht werd berekend aan de hand van de waarden van klimaatbeschermingsorganisatie Atmosfair.

Onze partners