Brits bedrijf onthult emissievrij scheepsconcept

Een Brits bedrijf heeft een nieuw conceptueel ontwerp onthuld voor een commercieel schip dat gebruikmaakt van een combinatie van wind, zonne-energie en koolstof afvang om "echt nul" -emissies te bereiken.

Windship Technology noemt zijn ontwerp "The Tesla of the Seas", met een 48 meter hoge drievleugelige boorplatform die aan dek kan worden opgeborgen om te helpen bij het navigeren in waterwegen met beperkte hoogte. Het dieselelektrische aandrijfsysteem zal ook grote zonnepanelen, koolstof afvang, een geoptimaliseerde romp en gespecialiseerde weerrouteringssoftware integreren in het algehele ontwerppakket om CO2, NOX, SOX en fijnstof te elimineren tot "True Zero".

Het ontwerp, dat momenteel van toepassing is op bulkcarriers en olietankers, is ontwikkeld door de technisch directeur van Windship Technologies, Simon Rogers, wiens team het ontwerp heeft getest bij de gerenommeerde Wolfson Unit aan de Universiteit van Southampton.

Windship werkt nu ook samen met internationaal classificatiebureau DNV om het concept verder te ontwikkelen.

“Werken met DNV is een belangrijke stap in de richting van het bewijzen van een echte nul-emissiestatus. De industrie kan niet langer achterover leunen. De klok tikt en regelgeving zal een nieuwe aanpak afdwingen voor een industrie die traditioneel huiverig is om te veranderen. Verzending is in de toekomst niet geschikt voor het beoogde doel. Scheepvaart- en oliemaatschappijen zijn de enige grote industrieën die nog steeds hun uitstoot verhogen en moeten veranderen en anders denken als ze enige hoop willen hebben de in de wet vastgestelde emissiedoelstellingen te halen. "

Per Marius Berrefjord, Senior Vice President van DNV, vertelde over de technologie:

“We zijn verheugd om met zulke ervaren professionals bij Windship Technology samen te werken in een project dat tot doel heeft de hele scheepvaartindustrie te helpen transformeren naar True Zero. We zullen nauw samenwerken met het projectteam op een volledig transparante manier terwijl we nu beginnen met het werk om een simulatiemodel op te zetten dat ons zal helpen het vermogen van de technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, te verifiëren. We bereiden ons ook voor op een HAZID die de veiligheid en bruikbaarheid van schepen met geïnstalleerde windschiptechnologie zal verifiëren. Deze activiteiten zullen worden gevolgd door verdere verificatieactiviteiten naarmate het project vordert. Windship levert informatie op volledig transparante wijze en DNV zorgt voor een gedegen verificatieproces. We kijken er naar uit om dieper in de zeer interessante technologie van Windship te duiken."

Volg de ontwikkelingen van Windship Technology op hun website.

Afbeelding: Windship Technology

Onze partners