Campagne Plant mee: Gebruik coronatijd om achtertuin te vergroenen

'Samen kunnen we het grootste natuurgebied van Nederland maken'

Iedereen die noodgedwongen thuis zit in coronatijd wordt opgeroepen om de komende maand zijn tuin of balkon te vergroenen. Met de campagne 'Plant mee' hoopt IVN Natuureducatie van alle Nederlandse achtertuinen het grootste natuurgebied van het land te maken. Goed voor de natuur en biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid! Zo wijst allerlei onderzoek uit dat groen gezond maakt en zorgt voor minder stress, iets wat juist in deze tijd hard nodig is. Zelf plant IVN de komende periode ruim 60.000 bomen.

Nu we bijna nergens meer naartoe kunnen, wordt natuur in de eigen tuin of op het balkon steeds belangrijker. ‘Dus tegels eruit en groen erin’, zegt campagneleider Daan Bleichrodt van IVN. ‘Wie tijdens het thuiswerken tijd heeft om een wasmachine aan te zetten, kan ook een boom planten, een vogelvoederplek inrichten of gewoon wat bollen in de grond stoppen.’

Versteende stad

Samen kunnen we op deze manier iets doen tegen de klimaatverandering, die grote invloed heeft op onze leefomgeving. Vooral in de stedelijke gebieden is het hard nodig dat grijs groen wordt. Op zomerse dagen loopt de temperatuur in de versteende stad nu hoog op, waar vooral ouderen en zwakkeren last van hebben. Ook is het hier slecht gesteld met de biodiversiteit; het aantal egels, vlinders, insecten en vogelsoorten neemt af. Daarnaast zorgt meer natuur voor een betere luchtkwaliteit en waterhuishouding.

Zelf gaat IVN de komende periode met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren aan de slag om ruim 60.000 bomen te planten. Er worden 81 Tiny Forests geplant. Dit zijn dichtbegroeide inheemse mini-bossen ter grootte van een tennisbaan. Daarnaast gaan er 800 Tuiny Forests, inheemse mini-bosjes van 6 m2, de grond in. In totaal wordt hiermee zo’n twee hectare aan groen in de stad geplant.

Plantmaand

November is de plantmaand van het jaar. Bomen en heesters ‘slapen’; ze hebben hun loof laten vallen. De kans dat ze mooi opbloeien is aanzienlijk groter wanneer ze in rust worden geplant.

IVN hoopt met de campagne Plant mee veel Nederlanders te bereiken en de natuur dichter bij de mensen te brengen. Bleichrodt: ‘Samen kunnen we het grootste natuurgebied van Nederland maken. Het is leuk en makkelijk om een tuin of balkon om te toveren tot een klein natuurgebiedje. Een inheemse struik, een groentetuintje en wat vetbollen zorgen al voor veel meer leven in je tuin. En tijdens al dat thuiswerken kijk je toch liever naar fluitende vogels dan naar stoeptegels?’

Meedoen? www.ivn.nl/plantmee

Onze partners