Centrica Business Solutions optimaliseert batterijopslag in toonaangevend datacenter en ondersteunt Belgisch elektriciteitsnet

Fluence en Centrica werken samen met Belgisch datacenter om eerste emissievrij noodstroomsysteem te leveren en te optimaliseren

• Het energieopslagsysteem op basis van batterijen met capaciteit van 2,75 MW van Fluence, het eerste in zijn soort voor Google, voorziet het hyperscale datacenter in Saint-Ghislain van emissievrije elektriciteit tijdens stroomonderbrekingen. Zo ondersteunt het de koolstofvrije energiedoelstelling van Google voor 2030. • Google zal voor het eerst gebruik maken van een virtual power plant om het Belgische elektriciteitsnet te helpen ondersteunen en zo de positieve milieu-impact van deze apparatuur te bevorderen.

Centrica Business Solutions, leverancier van geïntegreerde energieoplossingen die winstgevendheid en duurzaamheid in balans brengen, gaat de batterijen van Google in het hyperscale datacenter in Saint-Ghislain optimaliseren. Het energieback-upsysteem, dat wordt gebruikt in geval van stroomonderbrekingen, wordt door Fluence, de globale marktleider in energieopslagproducten, -diensten en digitale oplossingen voor hernieuwbare energie en opslag, geleverd.

Voor Google is dit het eerste project ter wereld waarbij een energieopslagsysteem op basis van batterijen wordt toegepast om het gebruik van dieselgeneratoren dat nodig is om de noodstroomvoorziening van het datacenter te verzekeren terug te schroeven. De installatie van 2,75 MW van Fluence's Gridstack energieopslagproduct in het datacenter van St. Ghislain dient als proof-of-concept voor een breder gebruik van energieopslag op basis van batterijen in de vestigingen van Google. De installatie moet Google helpen zijn doel te bereiken om tegen 2030 wereldwijd 24/7 op koolstofvrije energie te werken.

Centrica zal de systemen voor batterijopslag van haar virtual power plant aansluiten op het Belgische elektriciteitsnet, zodat de batterijen van Google ter plaatse op flexibele wijze energie kunnen opslaan en ontladen met behulp van de gespecialiseerde FlexPond™-technologie van Centrica. Het project toont nog maar eens de rol aan die industriële verbruikers kunnen spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetten via on-site batterijen.

Alle datacenters hebben 24 uur per dag toegang tot het elektriciteitsnet nodig, evenals on-site back-upstroom als bescherming tegen stroomuitval of black-outs. Energieopslag op basis van batterijen is een snel inzetbare, kosteneffectieve en emissiearme oplossing die niet alleen de veerkracht van commerciële en industriële faciliteiten vergroot, maar ook de doelstellingen voor het koolstofvrij maken van het hele ecosysteem en de energiezekerheid in heel Europa en wereldwijd ondersteunt.


Samenwerken om een duurzamer elektriciteitsnet te bouwen

Om hun opslagcapaciteit te optimaliseren en hun deelname aan de markt voor ondersteunende diensten van de Belgische TSO ELIA te faciliteren, heeft Google Centrica ingeschakeld. De batterijen van Google zullen functioneren als een virtuele energiecentrale, beheerd door Centrica in combinatie met haar slimme FlexPond™ optimalisatiesoftware. De batterijen hebben een totale energiecapaciteit van 5,5 MWh, waarvan 2,75 MWh door Centrica zal worden geoptimaliseerd voor deelname aan vraagresponsprogramma's van Elia.

Google is een wereldleider in het gebruik van koolstofvrije energie, het terugdringen van emissies en andere milieueffecten, en het verhogen van de energie-efficiëntie. Hun datacenters werken gemiddeld twee keer zo efficiënt als een doorsnee datacenter van een onderneming.

Datacenters behoren tot de meest energie-intensieve faciliteiten en zijn goed voor ongeveer 1 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Omdat ze voortdurend stroom nodig hebben, zijn de meeste datacenters afhankelijk van dieselgeneratoren voor noodstroomvoorziening in het geval van storingen op het elektriciteitsnet.

Het partnerschap van Google met Fluence en Centrica is een voorbeeld van hoe de snelgroeiende datasector concrete maatregelen kan nemen om de haalbaarheid van grootschalige batterijen en hun waarde voor zowel datacenters als elektriciteitsnetten aan te tonen.

Onze partners