COVID-19 zorgde in Nederland voor een toename van meer dan 12% in warmteverbruik

Volgens recent onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, hebben Nederlandse huishoudens hun verwarming deze winter 12,2% meer aan gehad dan tijdens de vorige winter. Door minder auto te rijden hebben we weliswaar geld bespaard en de impact op het milieu verlaagd, maar de energierekeningen van huishoudens zijn hoger geworden doordat we meer thuis waren en dus meer gebruik maakten van de verwarming.

Voor het onderzoek werd een steekproef van 300.000 Europese huizen gebruikt, waarvan ongeveer 47.000 Nederlandse woningen. Hieruit bleek dat Italiaanse en Spaanse huishoudens de grootste toename in warmteverbruik hadden (respectievelijk 22,4% en 22,2%). Zweedse (5,7%), Deense (5,3%) en Luxemburgse (4,6%) huishoudens hadden de kleinste toename. In heel Europa was er dus een toename in het warmteverbruik overdag. En dat terwijl het deze winter gemiddeld 0,6°C warmer was dan vorige winter.

Verwarmen en koelen zorgen voor helft energieverbruik Europa

Verwarming en koelen van gebouwen en de industrie zijn goed voor de helft van het energieverbruik van Europa. Daarmee is het de grootste eindgebruiker op het gebied van energie en komt dus nog vóór transport en elektriciteit. Verwarming en warm water zijn goed voor ongeveer driekwart van het energieverbruik van een huishouden. En tweederde van de energie die wordt gebruikt voor verwarming, koelen en warm water in woningen is nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen.

“Het afgelopen jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden van werken op kantoor naar thuiswerken, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op de kosten voor verwarming en warm water”, zegt Christian Deilmann, medeoprichter en Chief Product Officer van tado°. “Het goede nieuws is dat er technologieën zijn die de energie-efficiëntie in huizen verbeteren. Hierdoor kunnen mensen geld besparen én hun huizen comfortabel en warm houden.”

Tot 31% minder verwarmingskosten met slimme thermostaat 

Er zijn veel kosteneffectieve manieren om geld te besparen op verwarming en warm water. Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan een gemiddeld huishouden ongeveer €69 per jaar besparen. En door verwarming en warm water alleen te gebruiken wanneer nodig, bespaar je nog veel meer. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat alleen huizen en kamers waar mensen zijn worden verwarmd, zodat je niet voor niks stookt. Daarnaast kun je nog meer besparen dankzij features als Aanpassing aan Weersvoorspellingen en Open Raam Detectie. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit de verwarmingskosten tot wel 31% kan verlagen, zonder dat de huiseigenaar of huurder in moet leveren op comfort.

Onze partners