Cultuurhistorische Philipswijk fraai gerenoveerd

KAW vernieuwt Tuindorp toekomstbestendig, groen en eigenzinnig in samenwerking met bewoners.

KAW architecten heeft het oostelijke deel van het Tuindorp in Eindhoven, dat eind jaren twintig gebouwd werd voor de arbeiders van Philips, vernieuwd met behoud van haar cultuurhistorische karakter. Door de in- en aanpassing zijn er allerlei bijzondere woningen met een eigenzinnig karakter ontstaan, die toch goed betaalbaar zijn. De bewoners werden - zoals gewoon bij KAW - nauw bij het ontwerpproces betrokken. Het resultaat: een rijke leefomgeving waar de mensen straks aan een gedeelde binnentuin wonen en 63 woningen & appartementen die levensloop- en toekomstbestendig zijn.

Waar eerst 50 vooroorlogse huur-gezinswoningen stonden in de Tivoli-buurt, komen nu dus 63 nieuwe woningen terug. Ruim een derde van deze huurwoningen heeft de opdrachtgever, woningcorporatie Woonbedrijf, verhuurd aan de oude bewoners uit de wijk, andere mensen uit Tivoli en mensen die anderszins een band hebben met de wijk. Zo kunnen zij in hun vertrouwde buurtje blijven.

De nieuwbouw betreft een aantal levensloopbestendige woningen die gelijkvloers zijn met een badkamer en slaapkamer op begane grond, boven- en benedenappartementen en een beperkt aantal gezinswoningen. Ook is er plaats voor jongeren. De woningen zijn allemaal sociale huur, goed betaalbaar en liggen rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Hier is gekozen voor een overgang van privé naar semi-openbaar. Zo krijgen de woningen een eigen terras en is de buitenberging zo gepositioneerd dat er zowel een relatie met de binnentuin is, maar toch ook voldoende beschutting & privacy. Ook hierover dachten de (toekomstige) bewoners mee. KAW heeft zich laten inspireren door met bewoners verschillende hofjes te bezoeken.

Het ontwerp van de nieuwe woningen past - zoals gezegd - goed bij het cultuurhistorische karakter van de wijk. Zo komen de twee oude en klassieke poortgebouwen terug in het nieuwe ontwerp. Het verkruimelde metselwerk van de oude poorten gaat dienen als fundering voor de parkeerplaatsen. Ook de kozijnen en voordeuren van de oude huurwoningen, die in 2018 werden gesloopt, worden hergebruikt. De nieuwbouw is verder gasloos en zeer duurzaam met energielabel A++.

Het appartementengebouw op het binnenterrein heeft wel een hele andere uitstraling. Als je door de oranje bakstenen poorten naar het binnenterrein loopt, dan kom je in een andere wereld. Dit nieuwe complex sluit qua kleur en materialisering aan bij de binnentuin met zijn frisse kleur en natuurlijke materialen.

De woningen zijn in opdracht van Woonbedrijf ontwikkeld en worden gebouwd door bouwbedrijf Van Montfort. Het wijkje is naar verwachting in het voorjaar klaar.

Voor meer informatie klik hier.

Onze partners