Het Koning Willem I College, Yuverta en het Friesland College zijn de winnaars van de SustainaBul MBO. De SustainaBul MBO is een meetinstrument voor duurzaamheid binnen het middelbaar beroepsonderwijs (bestaande uit ROC’s, AOC’s en vakscholen). De winnaars zijn vandaag uitgeroepen tijdens het mbo symposium Duurzaam Denken & Doen, georganiseerd door coöperatie Leren voor Morgen i.s.m. Yuverta.
Door de huidige corona maatregelen vond het symposium online plaats. Tijdens een livestream werd de top 5 duurzaamste mbo scholen van 2021 bekend gemaakt. In totaal deden zestien scholen mee aan deze wedstrijd. Het is dit jaar de derde keer dat Leren voor Morgen deze meting organiseert. “Het is inmiddels een instrument dat niet meer uit het mbo is weg te denken. Het heeft zich bewezen als een methode die het duurzame denken en doen in het mbo op een positieve manier stimuleert. Het helpt scholen om te groeien en duurzamer te worden, kennis met elkaar te delen en daardoor ook elkaar te helpen bij deze groei”, vertelt Sandra Pellegrom, Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelingsdoelen.
Grote winnaar van de dag was het Koning Willem I College. Ze zijn met hun eerste plaats een plek gestegen ten opzichte van vorig jaar. In totaal behaalden ze 279 punten. Ze scoorden hoog op Onderwijs (97 op 100) en Bedrijfsvoering (95 op 100). Volgens het juryrapport zat hierin het grootste verschil met de nummers 2 en 3. Zij behaalden op het onderdeel Bedrijfsvoering minder punten. Daarbij valt ook op dat het Koning Willem I College als enige school het maximaal aantal punten heeft behaald bij de vragen over Voedselbeleid, Mobiliteit en Inkoopbeleid. “Ik ben apetrots op het hele team waarmee we dit voor elkaar hebben gekregen. Je leert door de SustainaBul van elkaar en houdt elkaar scherp. Een teken dat het werkt”, vertelt Dominique Majoor lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College. Yuverta eindigde dit jaar met 259 punten op de tweede plek. Vorig jaar gingen ze er met de winst vandoor, toen nog bekend onder de naam Wellantcollege. Cyrille van Bragt, lid van het College van Bestuur van Yuverta, licht vooral de urgentie van de SustainaBul MBO toe: “We leiden de duurzame doeners van de toekomst op. Het is daarom essentieel dat je duurzaamheid op alle thema’s integreert, van bestuur tot aan studenten.” Friesland College steeg een plek ten opzichte van 2020 en behaalde met 236 punten de derde plek. Frank van Hout, lid van het College van Bestuur van Friesland College, ziet dat het ook effect heeft op de studenten: “Je ziet twee kanten bij studenten, een deel is vanuit zichzelf al erg met duurzaamheid bezig, ik zie gelukkig steeds meer studenten oversteken naar deze groep.” Sandra Pellegrom heeft dit jaar gemerkt dat duurzaamheidscoördinatoren een positieve invloed hebben op de scores van scholen: “In de resultaten zie je terug dat scholen met duurzaamheidscoördinatoren hoger eindigen bij de uitslag. Een eis hierbij is wel dat je als coördinator de steun en vrijheid van het bestuur krijgt.”
Naast de uitreiking van de winnaars stond tijdens het mbo symposium o.a. op het programma: een samenvattende tekening van een workshop “strategie ontwikkeling voor duurzaamheid in het mbo” die eerder op de dag plaatsvond voor bestuurders en duurzaamheidscoördinatoren; een gesprek tussen studenten over duurzame ontwikkeling; een quiz over de biodiversiteit en water en de stemming voor de publieksprijs van de SustainaBul die werd uitgereikt aan Mediacollege Amsterdam voor hun ‘Mental Health Alert Week’. Studenten van het Mediacollege maken een week lang radio over de mentale gezondheid van studenten met als voornaamste doel: het bespreekbaar maken van mentale klachten en het verlagen van de drempel om binnen of buiten de school om hulp te vragen.
Overzicht winnaars: