De grootste elektrische veerboot ter wereld vaart nu in Noorwegen

De grootste volledig elektrische veerboot ter wereld tot nu toe is in Noorwegen in gebruik genomen op een route over de Oslofjord. Bastø Electric is de eerste van drie veerboten op batterijen van de rederij Bastø Fosen die de Noorse wateren binnengaan en er nog meer in de maak zijn in Turkije.

De Bastø Electric is 139,2 meter lang en 21 meter breed en is gebouwd door de Turkse Sefine Shipyard en biedt plaats aan 600 passagiers en 200 auto's of 24 vrachtwagens. De batterij- en snellaadsystemen voor alle drie de veerboten worden geleverd door Siemens Energy vanuit de batterijfabriek in Trondheim. Bastø Electric gebruikt batterijen met een capaciteit van 4,3 MWh. Het snellaadsysteem heeft volgens de rederij een vermogen van 9 MW. Bij het aanmeren wordt de veerboot altijd "bliksemsnel opgeladen".

De ongeveer tien kilometer lange veerbootroute tussen Moss en Horten is volgens Bastø Fosen de drukste veerverbinding van Noorwegen. Op deze route worden jaarlijks 3,8 miljoen passagiers en 1,8 miljoen voertuigen vervoerd. “In 2022 wordt de uitstoot op deze ferryroute met 75 procent verminderd”, zegt de rederij. Twee andere veerboten zullen binnenkort ook worden omgebouwd van diesel- naar elektrische aandrijving. Volgens het bedrijf komt elke veerboot 20 tot 24 keer per dag aan en vertrekt. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten.

Helaas is het snellaadsysteem voor de veerboot nog niet volledig operationeel. Momenteel kan de nieuwe elektrische veerboot alleen in Horten worden opgeladen. De laadverbinding in Moss is al in aanbouw en zal in de zomer in gebruik worden genomen. Tot die tijd zal de veerboot in hybride modus varen.

Afbeelding: Bastø Fosen

Onze partners