De hitte en droogte te lijf met dichtbegroeide minibossen

Particuliere tuineigenaren verspreid over heel Nederland gaan met behulp van IVN Natuureducatie ons land klimaatbestendiger maken. Dit doen zij door het aanplanten van minibossen in hun eigen achtertuin. Deze Tiny Forests, die de grootte hebben van een tennisveld, zorgen met hun unieke microklimaat voor verkoeling en houden water vast. ‘Op een warme dag kan het in een minibos wel acht graden koeler zijn dan op het terras. Met dit warme weer is dat natuurlijk een verademing’, licht IVN-projectleider Daan Bleichrodt toe. ‘Ook houden de Tiny Forests water vast, waardoor ze minder gevoelig zijn voor periodes van droogte.’

Maar liefst 155 particulieren meldden zich de afgelopen maanden na een oproep van IVN Natuureducatie aan voor een Tiny Forest in de eigen achtertuin. Uit al deze aanmeldingen heeft IVN de twintig meest gemotiveerde tuineigenaren geselecteerd die tussen november 2020 en maart 2021 een minibos gaan aanleggen in hun eigen achtertuin. Zij krijgen hiervoor een budget van € 750,-, een tweedaagse cursus en begeleiding van twee IVN-docenten.

De afgelopen twee jaar heeft IVN in samenwerking met gemeenten al tientallen Tiny Forests in Nederland gerealiseerd. Daarnaast hebben ook al meerdere particulieren op eigen initiatief een minibos in hun achtertuin geplant. Begin 2018 ontving IVN Natuureducatie € 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor het realiseren van Tiny Forests door heel Nederland. 

Waarom een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems mini-bos dat verdroging tegengaat, water bergt bij overvloedige regenval, verkoeling biedt op warme dagen en CO2 opslaat. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat een Tiny Forest van tweehonderd vierkante meter 250 kilogram CO2 per jaar opslaat. Dit compenseert de uitstoot van 1800 autokilometers. 

Daarnaast zorgt voor een Tiny Forest voor biodiversiteit. Zo ontdekten onderzoekers uit Wageningen al bijna zeshonderd verschillende dierensoorten in de mini-bossen. Vooral insecten lijken te profiteren van deze kleine bossen. 

Miyawaki-methode

De tuineigenaren, die nu aan de slag gaan met hun minibos, zullen door docenten Karin van Toor en Alina Salomon worden opgeleid in de Miyawaki-methode. Dit is een methode om natuurlijke bossen versneld te herstellen, die dezelfde kwaliteit hebben als oerbossen oftewel bossen waar de mens nooit heeft ingegrepen. Normaal gesproken duurt het honderd of tweehonderd jaar voordat een bos zichzelf heeft hersteld. De Miyawaki-methode maakt het mogelijk om een bos, dat normaal in honderd jaar groeit, in tien jaar tijd te realiseren.

Daarbij is Miyawaki een groot voorstander van het gebruik van autochtoon, inheems plantmateriaal, ofwel zaaiingen van wilde bomen. In tegenstelling tot gekweekte bomen kunnen zij veel beter omgaan met veranderingen, zoals schommelingen in het klimaat. 

Locaties achtertuinen

De winnaars van de achtertuin-oerbossen komen uit alle winstreken van Nederland. In maart 2021 zijn Almere, Den Haag, Drogeham, Essergroen, Hengevelde, Huijbergen, Kattendijke, Katwijk, Kronenberg, Lage Mierde, Lieshout, Oud Gastel, Putten, Rijsbergen, Sint-Michielsgestel, Tijnje, Waterhuizen en Wijhe een mini-bos rijker. Daarnaast gaat IVN ook twee aanvragers uit België en Duitsland ondersteunen. Zij realiseren Tiny Forests vlak over de grens.

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 26.000 leden en 168 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes.

Onze partners