Deloitte Duurzaam voedselsysteem kan wereldwijd 300 miljoen mensen uit ondervoeding halen

Het nieuwste rapport van Deloitte, “Turning point: feeding the world sustainably,” kwantificeert de sociale en economische invloed van een duurzame voedselproductie wereldwijd. Momenteel zijn ongeveer 730 miljoen mensen ondervoed, wat bijna 10% van de wereldbevolking omvat. De wereld staat voor de uitdaging om voldoende voedsel te produceren voor een groeiende bevolking, ondervoeding te verminderen en tegelijkertijd de landbouwsector en het voedselsysteem duurzamer en emissiearmer te maken.

Om de wereld tegen 2070 duurzaam te voeden, is het essentieel dat de opwarming van de aarde tot minder dan 2 ° C beperkt wordt. Parallel moeten er 40% meer calorieën geproduceerd worden om een verwachte wereldbevolking van ongeveer 10 miljard mensen te voeden.

Het rapport stelt dat een duurzame transformatie van het wereldwijde voedselsysteem kan leiden tot het voldoen aan de minimale voedingsbehoeften van 1,6 miljard extra mensen. Hierdoor kunnen regio's met de meeste honger tot 300 miljoen mensen extra voeden. In dezelfde periode is het mogelijk om de uitstoot van het wereldwijde voedselsysteem met twee derde te laten dalen, wat bijdraagt aan de wereldwijde net zero doelstellingen. Deze veranderingen verhogen het wereldwijde BBP met 121 biljoen dollar.

Keerpunt: Richting een duurzame toekomst

Het rapport noemt vijf oplossingen om een groeiende bevolking duurzaam te voeden:

  1. Versnel innovatie en productiviteitsverbeteringen.
  2. Investeer in het beschermen, herstellen en verbeteren van natuurlijk kapitaal, zoals land, bodem, water, vegetatie, wilde dieren en ecosysteemdiensten, als middel om de voedselproductie en voedselzekerheid te verbeteren.
  3. Verminder wereldwijde voedselsysteememissies om klimaatverandering te beperken.
  4. Stimuleer duurzamere consumentenkeuzes en diëten.
  5. Verbeter circulariteit om voedselverspilling te verminderen, door bijproducten van voedselproductie te gebruiken, uitputting van kritieke hulpbronnen te vermijden, materialen in omloop te houden en efficiëntie te verbeteren.

Deloitte's onderzoek naar voedselsystemen benadrukt dat niets doen aanzienlijke economische verliezen kan veroorzaken. Ongecontroleerde klimaatverandering kan de wereldeconomie tussen 2025 en 2070 190 biljoen dollar kosten. De schade zou de waarde van primaire voedselindustrieën (zoals gewassen, vee, zuivel en visserij) met 13 biljoen dollar kunnen verlagen en de voedselproductie en food service sectoren met 12 biljoen dollar laten dalen.

"COP29 is een cruciaal moment voor wereldleiders om de kosten van klimaatverandering aan te pakken," zegt Jennifer Steinmann, Deloitte Global Sustainability Business leader. "Duurzame voedselsystemen kunnen miljoenen mensen uit de ondervoeding halen en klimaatverandering tegengaan, wat cruciaal is voor de wereldeconomie."

Lagere-inkomenslanden profiteren het meest

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is de ondervoeding gestegen van 22% naar 28% in lage-inkomensregio's, met voedselprijzen die met bijna 20% toenamen. De FAO schat dat ongeveer 730 miljoen mensen ondervoed zijn, en klimaatverandering zal dit verergeren.

Deloitte's analyse toont aan dat duurzame voedselsystemen de wereldwijde voedselproductie met 9% kunnen verhogen, wat overeenkomt met 22 biljoen dollar groei tegen 2070. Dit kan de voedselprijzen met 16% verlagen, waardoor gezondere voeding toegankelijker en betaalbaarder wordt.

Landen met lagere inkomens kunnen een BBP-stijging van 12% verwachten en een toename van hun voedselconsumptie met 626 calorieën per persoon per dag in 2070. Extra geproduceerde calorieën moeten vooral terecht komen in regio's met veel honger, zoals Sub-Sahara Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Over het algemeen kunnen kwetsbare economieën profiteren van emissiereducties en innovatieve landbouwpraktijken.

"De huidige aanpak van voedselproductie is niet houdbaar," zegt Randy Jagt, Deloitte Global Future of Food-leader. "Duurzame transformatie van ons voedselsysteem pakt de grote uitdagingen waar we voor staan aan en komt ten goede aan bevolkingsgroepen die al onevenredig worden getroffen door voedselonzekerheid en klimaatverandering. Het ondersteunt de gemeenschappen die dit het meest nodig hebben.”

Onze partners