Deze BeachBot ruimt op het strand rotzooi op

Oplossingen om afval uit de zee te verwijderen hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, maar er is nog veel meer nodig om een einde te maken aan plasticvervuiling. Maar liefst 91 miljoen ton zwerfvuil kwam tussen 1990 en 2015 in de oceanen terecht, waarvan volgens het onderzoek 87% plastic was. Momenteel drijven naar schatting 5,25 biljoen deeltjes zwerfvuil in de oceanen. Hoewel de gevolgen van het vervuilen van de zeeën tegen het einde van de jaren tachtig redelijk in kaart waren, duurde het tot 2016 voordat oplossingen om het probleem aan te pakken echt van de grond kwamen.

Er is nu een Nederland initiatief genaamd BeachBot, ze hebben de slogan "een Mens-robot interactie voor een wereld zonder zwerfafval". Het is een vuilniswagen die klein zwerfvuil zoals sigarettenpeuken, wegwerpbestek of plastic doppen van het strand opraapt. Makers Martijn Lukaart en Edwin Bos zochten de hulp van studenten van de Technische Universiteit Delft om een algoritme te ontwikkelen dat de robot leert onderscheid te maken tussen soorten afval. 

“Het is leuk om een robotoplossing te ontwikkelen, maar dat is niet de oplossing voor het bredere probleem”, zegt Bos. "Gedrag moet veranderen en ons doel is om mensen interactie en interactie met de robot aan te laten gaan om hem slimmer te maken, maar ook om zelf te leren over de impact van zwerfvuil."

Een BeachBot-prototype is op verschillende locaties in Nederland ingezet en de twee ondernemers zeggen klaar te zijn om het product te lanceren. De volgende uitdaging is om het juiste bedrijfsmodel te vinden om ervoor te zorgen dat BeachBot niet alleen schoonmaakt, maar ook het publiek voorlicht en gedrag verandert.

Bekijk hier de video van de BeachBot


Kijk voor meer informatie op www.project.bb

Onze partners