Dinosaurus doet beroep op wereldleiders: 'Kies niet het pad van uitsterven'

Voor het eerst is een woeste en spraakzame dinosaurus de prestigieuze General Assembly Hall van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York binnengegaan. Verwijzend naar het uitsterven van de dinosauriërs 70 miljoen jaar geleden, waarschuwt deze carnivoor: "Er was een asteroïde die ons heeft gedood. Welk excuus heb je?"

Het is een computer gegenereerde scène uit een nieuwe korte film die is uitgebracht door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), die deel uitmaakt van de campagne 'Don't Choose Extinction'.

De dinosaurus vertelt de verbijsterde diplomaten dat "de tijd is gekomen voor mensen om te stoppen met het verzinnen van excuses en veranderingen, om de klimaatcrisis aan te pakken."

Dit is de eerste film die in de General Assembly Hall is gemaakt met CGI (computer-generated imagery). Veel beroemdheden hebben de film ingesproken in hun eigen taal, zoals acteurs Eiza González (Spaans), Nikolaj Coster-Waldau (Deens) en Aisa Maega (Frans).

Uit een UNDP-rapport, dat in het kader van deze campagne is vrijgegeven, blijkt dat de wereld jaarlijks 423 miljard dollar uitgeeft om fossiele brandstoffen te subsidiëren. Dit bedrag komt overeen met drie keer het jaarlijkse bedrag dat nodig is om een einde te maken aan de wereldwijde extreme armoede.

Het moment van uitbrengen van de film is geen toeval. De lancering is in dezelfde week als de start van de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 (COP26). Een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die gehouden wordt in Glasgow. De conferentie is de 26ste Conference of the Parties (COP26) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC).

Onze partners