Dit is de nieuwe ranglijst van duurzame energieleveranciers

* Download hier het hele rapport Duurzaamheid Leveranciers 2020

Vanaf 2013 wordt er ieder jaar onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. Dit jaar gebeurde dit door Natuur & Milieu, WISE en de Consumentenbond. Daarmee wordt gestimuleerd om een duurzame keuzes qua energieleveranciers voor zowel de consumenten als zakelijke markt.

Resultaten 2020

Er worden dit jaar 54 stroomleveranciers beoordeeld voor zowel de particuliere, als de zakelijke markt. De resultaten leidden tot een rapportcijfer voor duurzaamheid. Voor de zakelijke markt is dat gemiddeld een 5,0. Voor de consumentenleveranciers gemiddeld een 6.8. Opvallend is het verschil tussen de inkoop en de levering van stroom bij een grote groep aanbieders. Veel ingekochte stroom is voornamelijk grijs en wordt voor levering aan de klant ‘vergroend’ met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong. Deze vorm van inkoop draagt vaak nauwelijks bij aan toename van duurzame energie-opwek in Nederland. Maar leveranciers kunnen zo wel heel duurzaam lijken, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ prijkt.

Duurzaamheid leveranciers

Bij het opstellen van de ranglijst worden er 3 onderdelen meegenomen voor de beoordeling:

  • Investeringen
  • Inkoop
  • Levering

Op basis van deze informatie zijn de energieleveranciers beoordeeld met een eindcijfer. Daarmee zien we eenvoudig wie de koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid en welke organisaties achterblijven. Dat levert naast een consumentenranking ook een zakelijke ranking op, met een verschillende uitkomst.

Download hier het hele rapport Duurzaamheid Leveranciers 2020.

Onze partners