Dit is het eerste energie neutrale station van Nederland

Station Delft campus is officieel in gebruik genomen. Na twee jaar renoveren is hiermee het eerste energieneutrale station van Nederland een feit. Dankzij de iconische perronkap met zonnepanelen levert dit station net zoveel energie op als dat het verbruikt.

Iconische perronkap

Ruim twee jaar geleden is begonnen met de bouw van het nieuwe Station Delft Campus. Zo zijn er ondermeer twee nieuwe perrons gekomen, vier nieuwe liften, is er een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel en is de iconische perronkap bestaande uit zonnepanelen geplaatst. Ook de entree van het station is helemaal vernieuwd.

Mobiliteit

De verwachting is dat op station Delft Campus de reizigersaantallen de komende jaren fors zullen toenemen. Daarom is ProRail blij dat we vanaf 2025 vier sporen kunnen gebruiken op dit deel van het spoor. Nu rijden er in beide richtingen vier sprinters per uur. Dat kunnen er vanaf 2025 zes worden. Dat is ook de ambitie van NS. Dit stimuleert de duurzame mobiliteit tussen Leiden en Dordrecht. Voor de reizigers betekent het ook dat ze nooit langer dan negen minuten op een trein hoeven te wachten.

Energieneutraal

Station Delft Campus is het eerste energieneutrale station en helpt de ambities van ProRail op het gebied van duurzaamheid verder. Ans Rietstra, directeur dagelijkse operatie is blij met deze ontwikkeling: “Onze ambitie is om in 2030 net zoveel stroom zelf op te wekken als we gebruiken. Dat doen we stap voor stap, onder meer door eigen opwek via zonnedaken op meer station en panelen op geluidsschermen. Een mooi voorbeeld van die ambitie is dit vernieuwde station Delft Campus dat wij vandaag, maandag 20 december, in gebruik nemen.”

Toegankelijk

De nieuwe perrons liggen op gelijke hoogte met de vloer van de trein waardoor je makkelijk kunt instappen. Doordat er nu ook liften zijn kan iedereen zelfstandig vanaf Delft Campus met de trein reizen. Het doel van ProRail en de overheid is dat in 2030 alle stations in Nederland volledig toegankelijk zijn. Na Delft Campus zijn er zijn nog 7 stations te gaan.

Feestelijkheden

Normaal gesproken vieren ze dit soort mijlpalen graag met reizigers en alle partijen die gewerkt hebben aan dit prachtige station, onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeente Delft, MRDH, NS en Strukton. Ook op Station Delft Campus stonden activiteiten gepland. Helaas hebben ze moeten besluiten deze niet door te laten gaan vanwege de nieuwe lockdown. Ze hopen later alsnog een mooi moment te vinden om dit met iedereen te vieren.

Foto's ProRail

Onze partners