Duitse bedrijven werken aan waterstofvliegtuig

Vliegtuigen bouwen op waterstof die tot 40 passagiers kunnen vervoeren op regionale routes. Dit is het doel waarmee Hy4 is geboren, een brandstofceldemonstrator die, als alles volgens plan verloopt , vanaf 2025 van de grond komt. Het initiatief is het resultaat van een nieuwe overeenkomst, die tussen de startup H2Fly en Deutsche Aircraft, onderdeel van een groter project voor het koolstofarm maken van de Duitse luchtvaart.

H2Fly is meerdere jaren ontstaan uit de samenwerking tussen het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum en de universiteit van Ulm om innovatie naar grote hoogten te brengen. En in een mum van tijd heeft het bedrijf twee wereldrecords neergezet. In 2020 maakte het ' s werelds eerste passagiersvlucht op waterstof . En hij legde de langste afstand af die ooit met de koerier was bereikt. De huidige versie van de Hy4 kan echter slechts 4 personen vervoeren, inclusief piloten. Om het actiebereik uit te breiden, besloot het jonge bedrijf de krachten te bundelen met Deutsche Aircraft en een waterstofvliegtuig te ontwikkelen met een veel grotere capaciteit: 40 stoelen die het vliegtuig het grootste in zijn categorie zouden kunnen maken. Ter vergelijking: rivaal ZeroAvia bouwt een brandstofcelvliegtuig (de HyFlyer II) met slechts 19 stoelen.

Nieuw elektrisch leven voor de tweemotorige Dornier 328

De overeenkomst heeft tot doel een Dornier 328 om te bouwen naar een elektrische vlucht via waterstof . Het is een tweemotorig regionaal passagiersvliegtuig met turboprop van 9.100 kg en een vermogen van 1.625 kW. In de H2-trim zal het vliegtuig worden uitgerust met 1.500 kW brandstofcellen om het het krachtigste waterstofvliegtuig ooit te maken . De eerste demonstratiereizen van Hy2 zullen naar verwachting in 2025 beginnen met als doel om tegen 2030 een commercieel passagiersvliegtuig te hebben. Het toekomstige voertuig, zo leggen de bedrijven uit, zou een piekvermogen van 3 MW kunnen leveren en een maximaal bereik van 1850 km bieden bij een kruissnelheid van 520 km/u.

"Vanaf 2035 moet hybride-elektrisch vliegen de nieuwe standaard zijn in Duitsland", zegt Thomas Jarzombek , lid van de Duitse Bondsdag. “Ik ben verheugd over de overeengekomen technologische samenwerking voor duurzame luchtvaart made in Germany. Het kabinet zal deze weg naar innovatie blijven ondersteunen met een financieringsprogramma voor onderzoek en ontwikkeling dat tot doel heeft de visie van een emissievrij vliegtuig te realiseren”.

Lees hier meer over duurzame luchtvaart

Onze partners