Eerste testvlucht Flying-V is een succes

Het schaalmodel van de Flying-V - het energiezuinige vliegtuig van de toekomst - heeft voor het eerst gevlogen. Anderhalf jaar geleden maakten TU Delft en KLM de start van het ontwerp van de Flying-V bekend tijdens IATA 2019 en na uitgebreide windtunneltesten en grondtesten was hij eindelijk klaar. De eerste geslaagde testvlucht is een feit.

Afgelopen maand reisde een team van onderzoekers, ingenieurs en een dronepiloot van de TU Delft voor de eerste testvlucht naar een vliegbasis in Duitsland. “We waren erg benieuwd naar de vliegeigenschappen van de Flying-V. Het ontwerp past binnen ons Fly Responsibly-initiatief, dat staat voor alles wat we doen en zullen doen om onze duurzaamheid te verbeteren. We willen een duurzame toekomst voor de luchtvaart en daar hoort innovatie bij. KLM staat al jaren in de top drie van meest duurzame luchtvaartmaatschappijen ter wereld in de Dow Jones Sustainability Index. Dat willen we in de toekomst blijven doen. We zijn dan ook erg trots dat we dit samen in zo'n korte tijd hebben kunnen realiseren ”, aldus Pieter Elbers, President en CEO van KLM.

Zie hieronder voor de beelden van de vlucht:

De Flying-V is een ontwerp voor een zeer energiezuinig langeafstandsvliegtuig. Het ontwerp van het vliegtuig integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Computerberekeningen hebben voorspeld dat de verbeterde aerodynamische vorm en het verminderde gewicht van het vliegtuig het brandstofverbruik met 20% zullen verminderen in vergelijking met de meest geavanceerde vliegtuigen van vandaag.

Samenwerking en innovatie

KLM presenteerde het schaalmodel voor het eerst tijdens het 100-jarig bestaan van KLM in oktober 2019. Inmiddels zijn meerdere partners bij het project betrokken, waaronder fabrikant Airbus. Elbers: “Verduurzamen van de luchtvaartsector kun je niet alleen, maar je moet het samen doen”, zegt Elbers. “Samenwerken met partners en kennis delen brengt ons allemaal verder. Daarom gaan we met alle partners het Flying-V concept verder ontwikkelen. De volgende stap is om de Flying V op duurzame brandstof te laten vliegen ”.

Voor meer informatie over de testvlucht:

Vandaag lieten dr. Roelof Vos en prof. Dr. Henri Werij van de TU Delft via een webcast zien hoe de testvlucht verliep. Pieter Elbers, CEO KLM en Daniel Reckzeh, Senior Manager R&T bij Airbus reageren. De opname van de webcast is hier te bekijken.

Afbeelding: TU Delft

Onze partners