Een Noors bedrijf Yara International beweert 's werelds eerste emissievrije schip te hebben gemaakt dat autonoom vracht kan vervoeren. Het elektrische vrachtschip Yara Birkeland werd voor het eerst ontworpen in 2017, maar lijkt nu zijn eerste reis te maken zonder bemanningsleden aan boord later dit jaar in Noorwegen.
Om de uitstoot van giftige zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) van dieselmotoren op schepen te bestrijden, heeft het Noorse bedrijf Yara Marine Technologies opgericht. In 2017 begon het bedrijf met het bedenken van de mogelijkheid van een autonoom, volledig elektrisch schip om de giftige uitstoot helemaal kwijt te raken.
Tegenwoordig drijft de Yara Birkeland in Noorwegen, genoemd naar de Noorse onderzoeker die het vermogen ontdekte om stikstof aan kunstmest toe te voegen. Volgens een rapport van CNN zal het elektrische vrachtschip Yara Birkeland later dit jaar zijn eerste autonome reis maken tussen twee Noorse steden (Herøya naar Brevik). Hoewel er geen bemanning aan boord van het vrachtschip zal zijn, wordt het nog steeds nauwlettend gevolgd vanuit drie controlecentra aan de wal.
Om te beginnen zijn er mensen nodig voor het laden en lossen van het schip. Volgens Jon Sletten, fabrieksmanager van Yara's fabriek in Porsgrunn, Noorwegen, zullen de meeste operaties uiteindelijk echter via autonome technologie werken . Dit omvat uiteindelijk autonome kranen en straddle carriers die helpen om containers van en naar het schip te verplaatsen.
De focus op autonomie verlaagt de operationele kosten voor degenen die goederen vervoeren, terwijl het volledig elektrische vrachtschip tegelijkertijd de CO2-uitstoot bestrijdt.