Energieneutrale woning met Panasonic zonnepanelen en warmtepomp

House in Oudemirdum Panasonic

De installateur kiest voor HIT KURO zonnepanelen en Aquarea T-CAP warmtepomp

Sinne Technyk heeft onlangs een woning in het Friese Oudemirdum voorzien van Panasonic zonnepanelen en een warmtepomp met lage temperatuursverwarming. Dankzij deze combinatie wonen de eigenaren nu energieneutraal en profiteren zij van een comfortabeler binnenklimaat.

Het gaat om een woning van 14 bij 10 meter met een jaarlijks gasverbruik van 1.800 tot 2.200 kuub per jaar. "De eigenaren van dit pand hebben ons gevraagd deze woning te verduurzamen. Het doel hierbij was energieneutraal wonen en nul op de meter te realiseren", legt Leo van der Molen van Sinne Technyk uit. Een warmtepomp is in dit geval een interessant optie. "De eigenaren waren door hun omgeving echter gewaarschuwd voor allerlei risico's verbonden met warmtepompen en waren daardoor sceptisch. Zo baarden de geluidsproductie hen zorgen, onder meer met het oog op de buren."

De klant zelf de praktijk laten ervaren

Om deze zorgen weg te nemen heeft Sinne Technyk de eigenaren meegenomen naar een project in de buurt, waar al langer een warmtepomp van Panasonic in gebruik is. Zij konden hierdoor zelf oordelen over onder meer de geluidsproductie en omvang van de unit, wat veel zorgen heeft weggenomen. "Toen wij naast de warmtepomp stonden kregen wij van onze klanten het verzoek de warmtepomp aan te zetten om de geluidsproductie te kunnen beoordelen. Het systeem stond echter al die tijd al te draaien, wat de stille werking van het systeem aangeeft."

"Ook hebben wij onze klanten in contact gebracht met de eigenaren van dit eerder uitgevoerde project, zodat zij vragen konden stellen. Zo merken wij dat de capaciteit van warmtepompen zorgen kan opleveren en klanten bang zijn om onvoldoende warm tapwater tot hun beschikking te hebben. Dergelijke zorgen kunnen het best worden weggenomen door praktijkervaringen te delen."

Stille Aquarea T-CAP warmtepomp

Met het oog op comfort, zowel voor de klant als buren, is gekozen voor een stille Aquarea T-CAP warmtepomp. "Een belangrijk argument om voor dit specifieke model te kiezen is het bedieningsgemak. De eindgebruiker hoeft de gebruikershandleiding niet te lezen om met de unit aan de slag te kunnen. Dat vind ik een heel groot voordeel van Panasonic warmtepompen."

"Panasonic warmtepompen zijn via een touchscreen zeer eenvoudig te bedienen en hiermee erg gebruiksvriendelijker", zegt Van der Molen. “Indien je een klant uitlegt hoe een warmtepomp moet worden ingesteld, krijg je bijna standaard het antwoord dat deze uitleg duidelijk is. Vraag je echter in de praktijk een instelling te wijzigen? Dan lopen klanten al snel vast. Bij Panasonic warmtepompen is dat anders en vinden klanten eenvoudig hun weg."

Voldoet nu al aan toekomstige eisen rond geluidsproductie

Van der Molen wijst ook op aanstormende wettelijke eisen op het gebied van geluidsproductie. Ondanks dat deze eisen nog niet van toepassing zijn, voldoet de Aquarea T-CAP warmtepomp van Panasonic hier nu al aan. "De Aquarea T-CAP is standaard al een zeer stille unit. De warmtepomp is echter voorzien van drie stiltestanden, waarmee de geluidsproductie bijvoorbeeld gedurende de nacht nog verder kan worden teruggedrongen."

De Aquarea T-CAP wordt aangedreven met energie die wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen. In totaal zijn 24 Panasonic HIT KURO zonnepanelen van ieder 325Wp geplaatst in combinatie met een omvormer van SolarEdge die voorzien is van optimizers. "Naar onze mening zijn dit kwalitatief de beste zonnepanelen die momenteel op de markt beschikbaar zijn. De panelen leveren dankzij hun hoge efficiëntie per m2 de grootste hoeveelheid energie op en hebben daarnaast een lange levensduur."

Heatpump Panasonic

Keuze voor kwaliteit

De keuze is bewust gevallen op producten van Panasonic. "Wij merken in de praktijk dat de klant graag kiest voor kwaliteit en liever iets meer betaald voor een kwalitatief goed zonnepaneel of warmtepomp", aldus Van der Molen. "De oplossingen van Panasonic zijn niet de goedkoopste, maar bieden een hogere kwaliteit dan concurrenten. De prijs-kwaliteitverhouding is hierdoor aanzienlijk beter." Ook verdienen de producten zich in de praktijk terug, onder meer door de hogere efficiëntie die de HIT KURO zonnepanelen bieden ten opzichte van alternatieve panelen. De HIT KURO panelen leveren een temperatuurscoëfficiënt van -0,258 %/°C. De panelen hebben hierdoor ook bij hoge buitentemperatuur een hoge efficiëntie, waardoor de opbrengst wordt gemaximaliseerd.

Het project is op 24 mei opgeleverd. "Doordat het project zeer recent is opgeleverd hebben wij in dit stadium nog geen zicht op de daadwerkelijk opbrengst van het systeem en het energieverbruik van de warmtepomp", licht Van der Molen toe. "Bij een project als deze probeer je altijd de energieopbrengst van de zonnepanelen zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op het energieverbruik van de woning. Dit blijft echter enige speculatie; het stookgedrag van de bewoners is hierop bijvoorbeeld van grote invloed. Wij gaan daarom altijd conservatief te werk met het aantal zonnepanelen dat wij plaatsen. Indien in de praktijk te weinig capaciteit beschikbaar blijkt kunnen we immers altijd een paneel bijplaatsen, terwijl bij overcapaciteit een deel van de investering verloren gaat. Door de omvormer bewust iets over te bemeten is deze flexibiliteit mogelijk."

Locatie: Oudemirdum, Nederland
Inverter: SolarEdge
PV Modules: 24 x Panasonic HIT KURO 325WP
System output: 7,8 kWp
Warmtepomp: Aquarea T-CAP
Verwachte opbrengst: 7568 kWh per jaar
Configuratie: Portrait
Installatiejaar: 2019
Installateur: Sinne Technyk

Onze partners