Energieprijzen blijven voorlopig hoog, wat kun je doen?

De gasprijzen zijn iets gedaald, maar de risico’s op tekorten blijven de prijs domineren. ABN AMRO heeft de gasramingen opwaarts bijgesteld, volgens hen zal gas het hele jaar relatief duur blijven. Dit blijkt onder andere uit Energiemonitor van januari 2022.

Compensatie

Om te voorkomen dat huishoudens in de problemen komen door de fors hogere energierekening, zijn er meerdere maatregelen genomen door het Rijk om de gevolgen hiervan te verzachten. Onderdeel hiervan is een korting op de energiebelasting, waardoor huishoudens in totaal 2,7 miljard euro minder aan energiebelasting betalen in 2022. Ook voor bedrijven is 0,5 miljard euro uitgetrokken die in mindering wordt gebracht van de te betalen energiebelasting. Daarnaast is nog eens extra 200 miljoen euro gereserveerd voor compensatie aan de 800.000 huishoudens met de laagste inkomens.

Besparen op energie

Ondanks de compensatiemaatregelen zijn de hoge energieprijzen voor veel huishoudens aanleiding om te kijken hoe er op energie bespaard kan worden. Wie online vergelijkt vindt geen goedkope energie meer in vergelijking met de tarieven van een jaar geleden, maar vergelijken tussen verschillende leveranciers onderling kan nog steeds een paar tientjes per maand opleveren. Veel mensen proberen toch hun energierekening te verlagen door maatregelen te nemen zoals isoleren of om zelf stroom om te wekken. Maar ook producten als Speedcomfort kunnen een behoorlijke bijdrage leveren in een lagere rekening. SpeedComfort ontwikkelde een slimme radiatorventilator die helpt bij het verlagen van gasgebruik tot wel 30%. De SpeedComfort was al in 2015 'Het Groenste Idee van Nederland'. De goedkoopste energie is immers de energie die je niet gebruikt.

Wil jij weten wat je nog meer kunt doen? Deze vijf tips helpen je op weg.

#1 | Sluit een flexibel contract af

Het vergroten van de hoeveelheid duurzame energie-opwek zal niet op korte termijn geregeld zijn en naar verwachting zullen de energieprijzen de komende periode nog hoog blijven. Om te voorkomen dat je vastzit aan een contract met hoge prijzen, biedt om | nieuwe energie sinds kort Flex aan, waarbij de tarieven automatisch dalen wanneer de prijzen in de markt dat ook doen. Bij Flex worden de tarieven voor elektriciteit en gas iedere maand opnieuw vastgesteld op basis van de op dat moment geldende marktsituatie. Bij het stijgen en dalen van de prijzen op de energiemarkt, worden de tarieven van klanten met dit contract automatisch aangepast.

#2 | Bespaar op gas

Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld door alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je veel bent en tussendeuren te sluiten. Je bespaart ook door de thermostaat voor je gaat slapen op 15 graden te zetten. Veel mensen denken dat zij de verwarming ’s nachts helemaal uit moeten zetten, maar dan duurt het ’s ochtends veel langer voor het weer lekker warm is in huis. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gas besparen door gebruik te maken van Speedcomfort. SpeedComfort ontwikkelde een slimme radiatorventilator die helpt bij het verlagen van gasgebruik tot wel 30%. De SpeedComfort was al in 2015 'Het Groenste Idee van Nederland'.

#3 | Stap over op ledlampen

Wist je dat ledlampen tot 85% energiezuiniger zijn dan traditionele gloeilampen? Ook gaan ledlampen tot wel 20 jaar mee. Win-win dus. Check of jij al overal in huis ledlampen hebt. Als dit niet zo is, kies er dan voor om je lampen in een keer te vervangen. Bijvoorbeeld op een regenachtige dag.

#4 | Wek zelf groene energie op

Het opwekken van energie door middel van zonnepanelen is ontzettend populair. En die populariteit blijft alsmaar toenemen. Dat is niet zomaar: er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan. Bekijk hier de voordelen!

Onzekere vooruitzichten voor 2022

Duurzame energieleveranciers roepen op om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook waar de energie van afkomstig is. Het is te hopen dat de energieprijzen in 2022 weer dalen en dat het aandeel duurzame energie fors zal stijgen. Dat is een scenario waar de meeste huishoudens en bedrijven blij van worden.

Onze partners