ENGIE en Spectral maken energiesystemen flexibel

ENGIE Zakelijk heeft een nieuw partnerschap met Spectral, ontwikkelaar van hoogwaardige software voor flexibele assets. Het doel van de samenwerking is om broodnodige flexibiliteit aan de markt te bieden. Hierdoor kan de energietransitie worden versneld, omdat bezwaren tegen verdere investering in hernieuwbare energieprojecten worden weggenomen en de bestaande infrastructuur optimaal kan worden benut. Het eerste gezamenlijke project draait om zonnepark de ‘Bathmense Landen’, waar zo’n 36.000 zonnepanelen liggen die goed zijn voor een geïnstalleerd vermogen van ruim 17 MWp.

Flexibiliteit is een van dé voorwaarden voor een succesvolle energietransitie”, zegt Jesse Schrama, Product Developer bij ENGIE. “We zien echter dat het ontsluiten van deze flexibiliteit nog steeds erg moeilijk is. Daarom werken we samen met experts zoals Spectral. Door hun bewezen technische ervaring te combineren met de marktexpertise en slagkracht van ENGIE kunnen we onze klanten effectiever helpen om flexibeler met hun assets om te gaan.

Spectral is een purpose-driven techbedrijf dat platforms ontwikkelt om slimmer met energie om te gaan. Als technisch partner van ENGIE zetten zij hun STELLAR-platform in. Dit platform integreert en automatiseert de aansturing van de zonnepanelen en de handelsactiviteiten met de opgewekte stroom, zodat voor ENGIE-klanten een virtuele energiecentrale achter de meter kan worden opgezet. Daarmee kunnen alle zonnepanelen van de klant flexibel worden aangestuurd om niet alleen het rendement te optimaliseren, maar ook een bijdrage te leveren aan het bewaken van de netbalans, wat resulteert in een stabieler stroomnet.

"Onze samenwerking met ENGIE bewijst wederom dat flexibiliteit essentieel is voor een toekomstbestendig energiesysteem," aldus Philip Gladek, CEO en medeoprichter van Spectral. "Ik ben er trots op dat we met zulke duurzame, internationale koplopers samenwerken. Samen gaan we een enorme impact maken."

 Ga voor meer informatie naar engie.nl/zakelijk of spectral.energy

Onze partners