Europese steun voor batterij fabriek in Zweden

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een leningsovereenkomst van $ 350 miljoen ondertekend ter ondersteuning van de financiering van Europa's eerste in eigen land gebouwde gigafabriek voor lithium-ionbatterijcellen, Northvolt Ett, in Zweden. De financiering wordt ondersteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het investeringsplan voor Europa. In 2018 ondersteunde de EIB ook de oprichting van de demonstratielijn Northvolt Labs, die eind 2019 haar eerste batterijcellen produceerde en die de weg vrijmaakte voor deze fabriek.

De nieuwe gigafabriek wordt momenteel gebouwd in Skellefteå in het noorden van Zweden - een regio met een prominente grondstof- en mijnbouwcluster, die een lange geschiedenis van procesproductie en recycling heeft. Gezien de schone stroombasis van de regio, zal Northvolt door de bouw van de fabriek in Noord-Zweden 100% hernieuwbare energie gebruiken in haar productieprocessen.

Vice-president van de EIB, Andrew McDowell: “Sinds de oprichting van de European Battery Alliance in 2018 heeft de EIB haar steun voor de waardeketen van batterijen opgevoerd om de strategische autonomie van Europa te helpen opbouwen in een technologie die essentieel is voor haar concurrentievermogen en een koolstofarme toekomst. Ik geloof dat EIB-financieringssteun voor Northvolt een schoolvoorbeeld is van hoe onze financiële en technische due diligence particuliere investeerders kan helpen om visionaire projecten binnen te halen. ”

Ondervoorzitter van de Europese commissaris, belast met de European Battery Alliance, Maroš Šefčovič, zei: “De EIB en de Commissie zijn strategische partners onder de EU Battery Alliance en werken nauw samen met de industrie en de lidstaten om Europa op een stevige weg naar mondiale leiderschap in deze strategische sector. Northvolt is een van onze koplopers geweest en is van plan Europa's deze eerste Gigafactory voor lithium-ionbatterijcellen te bouwen, met een minimale ecologische voetafdruk. Door dit ultramoderne project te ondersteunen, bevestigen we ook ons voornemen om de veerkracht en strategische autonomie van Europa in belangrijke industrieën en technologieën te vergroten. "

Northvolt Ett zal dienen als de primaire productielocatie van Northvolt, met actieve materiaalvoorbereiding, cel assemblage, recycling en hulpstoffen. Northvolt Ett, dat op volle toeren draait, zal in de beginfase 16 GWh batterijcapaciteit per jaar produceren, om in een later stadium op te schalen naar potentieel 40 GWh. De batterijen van Northvolt zijn ontworpen voor gebruik in de auto-, netwerkopslag en industriële en draagbare toepassingen.

Peter Carlsson, medeoprichter en CEO van Northvolt, zei: “De EIB heeft vanaf het begin een sleutelrol gespeeld bij het mogelijk maken van dit project. We zijn enorm dankbaar voor de steun die we van hen en de Europese Unie hebben ontvangen. Europa moet een eigen toeleveringsketen bouwen voor grootschalige batterijproductie en de EIB is een echte hoeksteen van dat proces. ”

Northvolt is een Europese leverancier van duurzame, hoogwaardige accucellen en -systemen. Opgericht om de Europese transitie naar een koolstofvrije toekomst mogelijk te maken, heeft het bedrijf snel vooruitgang geboekt met zijn missie om 's werelds groenste lithium-ionbatterij te leveren met een minimale CO2-voetafdruk. Onder de industriële partners en klanten van Northvolt zijn ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas en de Volkswagen Group.

Ga voor meer informatie naar northvolt.com

Onze partners