Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas in de Waddenzee. Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Geef ook tegengas en stuur Shell een sms!
Wat is er aan de hand?
Shell wil vanaf 2024 boren onder de Wadden, in een gasveld ten noorden van het Friese dorp Ternaard. Dit gas zorgt voor nog meer uitstoot van broeikasgassen. Dat begint al tijdens het boren als er Methaan vrij komt. Wanneer de industrie en andere gebruikers dit gas vervolgens verbranden komt er CO2 vrij. Deze broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde snel opwarmt.
Met deze boorplannen toont Shell zijn ware aard: het bedrijf maakt geen serieuze plannen om de uitstoot te verminderen! Daarmee zet Shell mensenlevens en de natuur in het Waddengebied, nu en in de toekomst, op het spel.
Boren in de Waddenzee? Een slecht idee!
Door onze verslaving aan olie, kolen en gas, zitten we midden in de klimaatcrisis. We moeten verdere opwarming van de aarde voorkomen, om mensenlevens wereldwijd, en toekomstige generaties, te beschermen.
Wetenschappers en experts zeggen het al jaren: om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen kunnen er geen nieuwe olie- en gasbronnen worden aangeboord. António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, herhaalde deze boodschap tijdens de laatste VN-klimaattop in Glasgow. En zelfs het Internationaal Energie Agentschap, opgericht door en voor de fossiele industrie, is het hiermee eens. Het is duidelijk, Shell kan geen nieuwe projecten beginnen. Dus óók niet in de Waddenzee.
De Waddenzee is een Natura-2000 gebied en cultureel erfgoed. Boren naar gas kan bodemdaling veroorzaken. Als dat gebeurt, zullen de bekende wadplaten verdrinken. Daarmee verdwijnt essentieel leefgebied voor heel veel dieren. De stijgende zeespiegel maakt dit risico nog groter.
De oorlog in Oekraïne laat zien dat wij snel van onze gasverslaving moeten afkicken. In plaats van naar méér gas te boren, moeten we maatregelen nemen om gas te besparen terwijl we overstappen op duurzame energie. Alleen door de gascrisis bij de bron aan te pakken zorgen we ervoor dat niemand in de kou blijft staan.
Ook de inwoners van de Friese dorpen Ternaard en Moddergat zitten niet te wachten op deze boortorens. Zij voeren al jaren actie tegen plannen voor nieuwe gaswinning in hun leefomgeving.
Stuur Shell een sms
Wil jij, net als de inwoners van het Waddengebied, dat Shell zich terugtrekt uit de vergunningaanvraag om gas te winnen in de Waddenzee? Stuur Shell dan nu een (gratis) sms! Met duizenden sms'jes laten we het bedrijf weten dat ze zich aan het vonnis in de Klimaatzaak moeten houden. Samen houden we deze bizarre plannen tegen!