Groei zonnesector stokt door hogere prijzen

Hogere grondstof- en containerprijzen hadden in 2021 hun weerslag op de Nederlandse zonnesector. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2022 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er vorig jaar voor 3,6 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, slechts 4% meer dan in 2020.

“Vooral de commerciële markt bleef achter bij de verwachtingen,” aldus dr. Steven Heshusius, hoofdonderzoeker van DNE Research. “Veel ontwikkelaars stelden de aanleg van grote zonneparken uit in de hoop dat panelen en andere componenten weer goedkoper werden.”

De hogere panelenprijzen hadden minder effect op de residentiële markt, die vorig jaar met 17% groeide. Mogelijk heeft dit te maken met de gestegen stroomprijzen, die het voor consumenten extra interessant maakt om zelf elektriciteit op te wekken.

DNE Research verwacht dat ook de commerciële markt dit jaar weer aan zal trekken. “Nu de inflatie aanhoudt besluiten veel ontwikkelaars om toch maar aan de slag te gaan. Het afgelopen half jaar zijn er ruim 50% meer zonnepanelen aangekomen in de haven van Rotterdam, dus we lijken aan de vooravond te staan van een nieuwe groeispurt.”

Onze partners