Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een nieuwe handreiking voor energiehubs gepresenteerd: gebieden waar we lokale opwek van energie slim koppelen aan lokaal gebruik. Met de handreiking sturen provincies op de ontwikkeling en realisatie van deze energiehubs. Energiehubs belasten het elektriciteitsnet minder door opwek en gebruik lokaal op elkaar af te stemmen.
In een energiehub werken gebruikers en producenten van energie in een bepaald gebied met elkaar samen. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook inwoners. Zij stemmen de opwek en het gebruik van duurzame energie op elkaar af en delen deze energie met elkaar. Ook zorgen energiehubs ervoor dat meer bedrijven en inwoners zelf eigenaar zijn van hun energievoorziening (lokaal eigenaarschap).
De provincie regelt de afspraken tussen gemeenten, netbeheerders en regionale ontwikkelmaatschappijen (ROM's) om energiehubs te ontwikkelen en te starten (uitvoeringsagenda). De handreiking Stimuleringsprogramma energiehubs helpt provincies met de onderdelen die zij in hun uitvoeringsagenda’s op moeten nemen, zoals:
Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Hiervoor heeft Nederland een nieuw energiesysteem nodig. Dit organiseren we door landelijk en lokaal over te stappen van fossiele energie naar duurzame energiebronnen.
Energiehubs helpen provincies en gemeenten bij het uitvoeren van hun maatschappelijke opgaven op weg naar dit nieuwe energiesysteem. Denk aan het bouwen van nieuwe woningen, verduurzamen van de mobiliteit (verkeer en elektrisch vervoer) en duurzame opwek van energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Energiehubs zijn namelijk belangrijk om netcongestie (overbelasting van het elektriciteitsnet) tegen te gaan. Ze belasten het elektriciteitsnet minder. Gebruikers en producenten stemmen opwek en gebruik lokaal op elkaar af.
Om de ontwikkeling van energiehubs te versnellen, heeft de overheid € 166 miljoen vrijgemaakt voor het Stimuleringsprogramma energiehubs. 15% van het geld is voor het ontwikkelen en delen van kennis en het verbeteren van de mogelijkheden voor de landelijke ontwikkeling van energiehubs. 85% van dit geld gaat naar de ‘ontwikkelkracht’ in de regio. De handreiking voor provincies helpt actief bij die ontwikkelkracht.
RVO zorgt in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei voor meer verbinding en samenwerking tussen organisaties die met energiehubs werken:
De handreiking is gemaakt door: