Helft Nederlanders wil zonnepanelen om energiekosten te verlagen

Nederland maakt zich flink zorgen om de hoogte van de energieprijzen. Uit onderzoek blijkt dat 26% van de bevolking hierdoor zelfs financieel in de problemen denkt te komen. Met een gemiddelde stijging van €110 euro per maand per huishouden aan gas en licht, nemen de vaste lasten flink toe. Daardoor wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven die de kosten kunnen drukken, zoals het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen. Ruim de helft van de respondenten heeft al zonnepanelen geplaatst (28%) of overweegt dit momenteel (22%). Het onderzoek werd uitgevoerd door Solar Sedum.

Een belangrijk oorzaak voor de stijgende energieprijzen is het tekort aan gas. De aanval van Rusland op Oekraïne maakt het tekort nog groter, aangezien Rusland tot een van de grootste leveranciers van gas ter wereld behoort. De voorspelling is dan ook dat de energieprijzen voorlopig niet zullen dalen en zelfs nog verder op kunnen lopen. Nederlanders zoeken daarom massaal naar manieren om de maandelijkse lasten te drukken. Zonnepanelen zijn daarbij populair met oog op de lange termijn.

Duurzame oplossingen

Opvallend is dat met name de jonge huizenbezitters (tot en met 29 jaar) sterk overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Van het aantal respondenten dat al zonnepanelen heeft (34%), valt ruim de helft in de leeftijdscategorie 30-39 jaar. “We zien bij deze groep dat niet alleen de huidige prijsomstandigheden een rol spelen,” vertelt Daan Zaat, mede-eigenaar van Solar Sedum. “Zij zijn meer met duurzaamheid bezig dan andere leeftijdsgroepen en daardoor ook sneller bereid om te investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen.”

Daan ziet dat de interesse in zonnepanelen alleen maar verder toeneemt. “Verduurzaming is op zichzelf al een goede ontwikkeling en we zien daarbij dat klanten het gelijk goed willen doen. Zonnepanelen zijn al langer populair, maar we zien nu dat ook het groendak snel aan bekendheid wint. Ons specialisme ligt in de integratie van zonnepanelen met een sedumdak. Sedumdaken leveren 4 tot 15% meer rendement uit zonne-energie op en dat levert dus een nog lagere energierekening op en verkoelt ook het binnenklimaat.”

Terugverdientijd

Uit het onderzoek blijkt verder dat 57% van de mensen verwacht dat de terugverdientijd van zonnepanelen 5 tot 8 jaar of zelfs langer bedraagt. 24% geeft aan überhaupt niet te weten hoe lang het duurt voordat de investering is terugverdiend. “Met de huidige energieprijzen ligt de terugverdientijd echter tussen de 4 en 7 jaar. De exacte terugverdientijd hangt onder meer af van de het aantal panelen dat wordt geplaatst, of er wel of geen groendak wordt aangelegd en natuurlijk van het energieverbruik.”

Onze partners