Herman Gortercomplex wordt eerste energieneutrale rijkskantoor

Medio 2020 start de renovatie van het Herman Gortercomplex in Utrecht. Het gebouw wordt straks volledig energieneutraal opgeleverd. Dit betekent dat het pand van energielabel label B naar A++++ stijgt.

Frans van Beek, projectmanager Rijksvastgoedbedrijf: “De enorme renovatie van het totale project van in totaal 37.000 vierkante meter is zo duurzaam mogelijk ingestoken. Met het klimaatdoel 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’. Deze is in de aanbesteding aan de markt meegegeven en wordt nu ook echt uitgevoerd.”

Ontwerp en bouw inclusief levering van energie

Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern en duurzaam rijkskantoor. Voor het ontwerp en de bouw startte Dura Vermeer Bouw Hengelo een samenwerking met OTH, DWA en de Groot Installatiegroep. De bedrijven zijn verantwoordelijk voor design, build, en maintain, maar ook voor de levering van energie.

Het label energieneutraal wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Daarmee wekt het pand veel extra energie op.

Patrick Kip, projectleider bij Dura Vermeer: “De basis van het UAV-GC-contract was en blijft écht samenwerken als gelijkwaardige partners. Alleen hierdoor is het mogelijk het ontwerp en proces zo optimaal en snel mogelijk te realiseren. Zo is een innovatief en creatief concept rondom circulair– en energieneutraal bouwen gecreëerd.” Een deel van het complex blijft gewoon in gebruik. Daarom is de renovatie opgedeeld in twee fases. Ook de locatie, middenin het centrum van Utrecht zorgen voor een uitdaging.

Gezond en smart gebouw met een energiecoach

Bouwfysische aspecten zoals de brandveiligheid, adaptieve gevel en luchtdichtheid zijn van groot belang. Er is een maximale kierdichting voor een optimaal binnenklimaat en een lager energiegebruik. Herman Gorter wordt voorzien van slimme sensoren en energiemeters, waardoor energiestromen inzichtelijk worden. Met deze inzichten kunnen eisen worden bewaakt, eventuele afwijkingen ten opzichte van het ontwerp worden getraceerd en daar waar nodig bijgestuurd. Een energiecoach zorgt dat er nog ‘smarter’ met het gebouw kan worden omgegaan.

Gebruikers

Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer 2.000 medewerkers. Hierbij is een groot deel afkomstig van verschillende Rijksonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Maar ook andere rijksdiensten zullen in het complex worden gehuisvest. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties van het ministerie van J&V gefaseerd hun intrek in het rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

Onze partners