Innovatieve CO2-besparende energieoplossingen van Panasonic spelen een belangrijke rol bij het Duitse Smart City project Future Living Berlin. Het project combineert groene en duurzame technologie met een digitale en verbonden manier van leven.
Binnen Future Living Berlin wordt onder meer gebruik gemaakt van efficiënte lucht-water warmtepompen, fotovoltaïsche panelen en energieopslagsystemen van Panasonic. Deze zijn geïntegreerd in een intelligent en efficiënt energiebeheersysteem. "We brengen ruim 60 jaar expertise op het gebied van verwarming en koeling in in het project, evenals decennia aan ervaring met fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) en energieopslagsystemen. Dit combineren wij met een passie voor innovaties die de toekomst voor komende generaties vormgeven", licht Junichi Suzuki, bestuursvoorzitter en CEO van Panasonic Europe, toe.
Panasonic groeit snel in de markt voor duurzame energiesystemen. Zo realiseert het bedrijf al tien jaar lang een dubbelcijferige groei in lucht-water warmtepompen. Het bedrijf stelt zichzelf als doel in 2025 een veelvoud van zijn huidige activiteiten rondom energiebesparende apparatuur voor woningen uit te voeren. Future Living Berlin is voor Panasonic een belangrijke showcase rondom het bouwen van vernieuwende energieoplossingen.
Een intelligente energiebeheeroplossing, ontwikkeld door energie-experts en softwareontwikkelaars in het Europese R&D-centrum van Panasonic, optimaliseert het energieverbruik. Het slimme beheersysteem combineert warmtepompen met andere efficiënte technologieën van Panasonic, waaronder PV-panelen. De technologieën zijn geïntegreerd in een energie-efficiënt totaalpakket. Deze wordt niet alleen beheerd door Panasonic's intelligente energiebeheeroplossing, maar ook continu geoptimaliseerd.
Ralf Becker, Project Leader Energy Group bij Panasonic R&D Centre Europe, licht toe: "De oplossing is ontwikkeld als een joint-venture met leidende onderzoeksinstituten op het gebied van gedecentraliseerd energiebeheer, wat de oplossing uniek maakt. Tijdens simulaties in samenwerking met testlaboratoria van universiteiten verbeterden we het energieverbruik tot 15%."
Een kerncomponent van Future Living Berlin is Panasonic's Aquarea reeks lucht-water warmtepompen. Deze energie-efficiënte technologie is nagenoeg CO2-neutraal indien gebruik wordt gemaakt van duurzame energie opgewekt door de 600 geïnstalleerde HIT zonnepanelen van Panasonic. Deze panelen leveren een totale capaciteit van 195kWp.
Dankzij het gebruik van gepatenteerde siliciumtechnologie zijn de PV-panelen van Panasonic 10% efficiënter dan conventionele modules. Daarnaast levert de HIT-technologie significant betere prestaties in warme omgevingen dankzij zijn optimale temperatuurcoëfficiënt. Met het oog op klimaatverandering maakt dit de panelen extra interessant.
Het lucht-water warmtepompsysteem maakt gebruik van duurzame energie voor verwarmen en koelen van ruimtes en de productie van warm water. Het systeem is verbonden met de Aquarea Service Cloud. Dit cloudplatform geeft installateurs op afstand toegang tot systemen, wat hen helpt de betrouwbaarheid te vergroten. Ook helpt Aquarea Service Cloud CO2-emissies terug te dringen doordat installateurs onderhoudsbezoeken efficiënter maken en deels op afstand uitvoeren.
De energieoplossingen zijn aan elkaar gekoppeld in Aquarea Smart Cloud. Dit cloudplatform stelt eindgebruikers in staat hun energieverbruik en temperatuurinstellingen te optimaliseren. Zo kunnen zij hun energie-efficiëntie én comfort verbeteren, terwijl zij tegelijkertijd transparant inzicht krijgen in hun energieverbruik.
De energiebesparende oplossingen van Panasonic zijn binnen Future Living Berlin onderdeel van een bredere duurzame focus. Zo wordt binnen het Smart City project ook gebruik gemaakt van gedeelde duurzame auto's en gedeelde wasmachines. Future Living Berlin begint in de appartementen van bewoners. Deze zijn voorzien van slimme en verbonden apparatuur, zoals TV's en slimme speakers van Panasonic. Deze apparaten maken onderdeel uit van een Internet of Things (IoT)-infrastructuur, die als centrale hub ook een appartementmanager omvat. De digitale omgeving is ook voorzien van beveiligings-, veiligheid- en smart building-oplossingen.
"Future Living Berlin is een toekomstige manier van leven - de manier waarop we in de toekomst wellicht leven met een focus op social, digitaal & verbonden en groen & duurzaam leven", besluit Suzuki.
Panasonic werkt binnen het Smart City project samen met GSW Sigmaringen, de gebouweigenaar van Future Living Berlin.
Panasonic Corporation is een wereldleider die innovatieve technologieën en oplossingen ontwikkeld voor een breed spectrum aan toepassingen in de consumentenelektronica, huisvesting, autosector en business-to-business. Het bedrijf, dat in 2018 haar honderdjarig bestaan vierde, heeft 528 werkmaatschappijen en 72 gelieerde bedrijven over de hele wereld, met een geconsolideerde netto-omzet van 61,9 miljard euro in het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2020. Door het gezamenlijk creëren van nieuwe waarde via innovatie, realiseert het bedrijf door middel van zijn technologieën een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten.
Voor meer informatie over Panasonic: www.panasonic.com/global