Wetenschappers van de Universiteit van Maryland en de Universiteit van Colorado, hebben een manier gevonden om duurzame boomproducten te gebruiken als vervanging voor glas. Ze ontwikkelden transparante hout dat bijna net zo helder is als glas om sterkere, beter isolerende ramen te maken.
Ze hebben aangetoond dat transparant hout in bijna alle opzichten beter presteert dan ramen van glas, waardoor het een van de meest veelbelovende materialen van de toekomst is. Hoewel glas het meest gebruikte materiaal is bij raamconstructies, heeft het een dure economische en ecologische prijs. Met name bij enkele beglazing gaat er veel warmte verloren en leidt tot hogere energierekeningen. Transparant hout is ongeveer vijf keer zo efficiënt als glas, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd.
De productie van glas voor de bouw heeft ook een zware ecologische voetafdruk. De productie-uitstoot alleen al is ongeveer 25.000 ton per jaar, zonder rekening te houden met de footprint van het vervoeren van glas. De wetenschappers gebruikten hout van de snelgroeiende balsaboom met een lage dichtheid. Het wordt behandeld tot een oxiderend bad op kamertemperatuur dat het vrijwel niet meer zichtbaar maakt. Het hout wordt vervolgens bewerkt met een synthetisch polymeer genaamd polyvinylalcohol (PVA), waardoor een product ontstaat dat bijna transparant is.
Hun bevindingen werden gepubliceerd in een 'paper' getiteld, A Clear, Strong, and Thermally Insulated Transparent Wood for Energy Efficient Windows.
Door de natuurlijke cellulose in de houtstructuur en het energie absorberende polymeervulmiddel is het nieuwe materiaal veel duurzamer dan glas - en ook veel lichter in gewicht. Het is bestand tegen veel sterkere schokken en in tegenstelling tot glas versplintert het niet.
Bovendien is het transparante hout een duurzaam materiaal, met een lage koolstofemissie en het vermogen om veel sneller biologisch af te breken dan plastic. Het is gemaakt van een hernieuwbare hulpbron die ook compatibel is met bestaande industriële verwerkingsapparatuur, waardoor de overgang naar productie gemakkelijk is.
Met al deze potentiële voordelen voor de consument, de fabricage en het milieu, kan dit zo maar eens het raam van de toekomst zijn.