Het Wereldvoedselprogramma van de VN wint de Nobelprijs voor de Vrede

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft vandaag (09-10-2020) de Nobelprijs voor de Vrede 2020 gewonnen, voor haar inspanningen om honger en voedselonzekerheid over de hele wereld te bestrijden. De organisatie heeft vorig jaar bijna 100 miljoen mensen in 88 landen over de hele wereld geholpen.

"Ik denk dat dit de eerste keer in mijn leven is dat ik geen woorden heb. Ik was gewoon zo geschokt en verrast." Vertelde WFP-hoofd David Beasley.

Het comité van de Nobelprijs zei dat de pandemie van het coronavirus heeft bijgedragen aan de honger waarmee miljoenen mensen over de hele wereld worden geconfronteerd en riep de regeringen op om ervoor te zorgen dat het WFP en andere hulporganisaties de financiële steun krijgen die nodig is om hen te voeden.

"Het Wereldvoedselprogramma draagt dagelijks bij aan het bevorderen van de broederschap van de naties genoemd in het testament van Alfred Nobel", zei Berit Reiss-Andersen, de voorzitter van het Nobelcomité.

Er waren in totaal 318 kandidaten genomineerd, 211 individuen en 107 organisaties. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg werd ook als één van de kanshebbers gezien.

Onze partners