Binnenkort zijn de nieuwe Europese richtlijnen voor de energieprestatie van gebouwen van kracht. Onderdeel hiervan is veilig energiedata delen. Dat is nu al mogelijk met het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU), de centrale energiedatatool voor de utiliteitsbouw.
Vanaf mei 2024 is de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) geldig. Deze nieuwe Europese normen voor energieprestaties van gebouwen worden de volgende 2 jaar aangepast naar Nederlandse regelgeving. Het doel: emissievrije (uitstootvrij) gebouwen in 2050. De weinige energie die dan nog nodig is voor bijvoorbeeld verwarming of elektriciteit komt dan uit hernieuwbare, duurzame energiebronnen. De nieuwe regels stellen onder andere eisen aan nieuwbouw en bestaande utiliteitsbouw. Er zijn ook eisen voor monitoring en rapportage van energieverbruik in gebouwen.
Energiedata meten en delen, is een belangrijke stap om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren. EPBD IV schrijft voor dat datadeling veilig gebeurt. Dat is nu al mogelijk met het DVU, de 1ecentrale energiedatatool voor de utiliteitsbouw. Met het DVU krijgen eigenaren van gebouwen veilig en gratis inzicht in belangrijke energiecijfers. Dat kan per jaar, maand, dag en voor een deel ook per kwartier.
Deelnemers aan het DVU brengen de energieprestatie van hun gebouw dus makkelijk in kaart. Ze kunnen de informatie ook vergelijken en delen. Daarmee is het DVU aantrekkelijk voor gemeenten en andere partijen met maatschappelijk vastgoed. Zoals wanneer er opdrachten liggen om het gemeentehuis, onderwijsgebouwen of sporthallen te verduurzamen.
RVO en het Platform Duurzame Huisvesting ontwikkelden het DVU. Het instrument is zo ontworpen dat energiedata veilig is te delen. Bijvoorbeeld met een andere partij die de gegevens onderzoekt. Denk aan een duurzaamheidsadviseur of een aannemer. De gegevens kunnen een hoog energieverbruik aan het licht brengen. Zo is verspilling van energie op te sporen die eerder onopgemerkt bleef.
Het delen van data verloopt veilig volgens de EPBD IV-richtlijn. Alle partijen die bij de gegevens kunnen, gaan bij hun aanmelding akkoord met algemene voorwaarden rond het delen van data. Deelnemers krijgen toegang tot hun data en bepalen zelf met wie zij data delen.
Bekijk wat het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit kan betekenen.