Komt elektrisch vliegen dichterbij door de nieuwe batterij van Tesla?

Op elektriciteit gebaseerde stedelijke luchtvaart komt dichter bij de realiteit naarmate de energiedichtheid van lithiumbatterijen toeneemt, suggereert nieuw Tesla-onderzoek.

Het artikel dat op 10 augustus 2020 door in Canada gevestigde onderzoekers werd gepubliceerd, leidt tot een naderende doorbraak in de technologie van batterijefficiëntie, die mogelijk de weg effent voor de toekomst van zowel stedelijke als commerciële elektrische vliegtuigen. Maar die droom zou nog verder uit ons bereik kunnen blijken te zijn.

Het onderzoek concentreert zich op anode-vrije lithium-metaalcellen die 60% meer energie kunnen opslaan dan hun traditionele lithium-ion-tegenhangers. Deze kunnen mogelijk de reiscapaciteit van elektrische voertuigen vergroten of zelfs het begin van vliegende auto's een vliegende start geven.

Het onderzoek benadrukt dat het grootste probleem met de anodevrije cellen is dat ze snel achteruitgaan en een korte levenscyclus hebben, wat een obstakel is voor op elektriciteit gebaseerde vliegtuigen, vooral gezien de veeleisende en energieafhankelijkheid van de motoren. De wetenschappers van Tesla beweren echter een manier te hebben gevonden om de levensduur van anodevrije cellen te verlengen tot 200 cycli. Daarentegen worden 800 tot 1.000 cycli als de norm beschouwd voor commerciële doeleinden.

The Earther One plane

De International Air Transport Association (IATA) is van mening dat elektrische motoren de toekomst zijn voor de luchtvaart en de duurzaamheid, veiligheid en vliegtuigprestaties aanzienlijk kunnen verbeteren.

De levensduur en efficiëntie van de batterij waren de belangrijkste kwesties van de meeste ontwerpen van elektrische vliegtuigen, aangezien de elektronische motortechnologie nog in de kinderschoenen staat. Om de zaken in perspectief te plaatsen: het grootste elektrische vliegtuig op 14 augustus is Cessna eCaravan die negen passagiers kan vervoeren en naar schatting 100 mijl per enkele reis kan vliegen. Bovendien wordt de helft van Cessna's gewicht van vier ton toegeschreven aan lithium-ionbatterijen. Het verminderen van dit gewicht en het verbeteren van de energiedichtheid in cellen is een van de weinige manieren om duurzaam reizen mogelijk te maken.

Foto van industrieel designer Michael Bonikowski

Onze partners