Koolen Industries stapt in warmte opslagbedrijf Kraftblock

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries heeft 3 miljoen geïnvesteerd in Kraftblock, een Duits bedrijf dat nanotechnologie gebruikt om nieuwe manieren te ontwikkelen voor het opslaan en transporteren van schone energie als warmte.

“Energieopslag speelt een belangrijke rol in het verminderen van de uitstoot van de industrie en het overschakelen op schone energie. De technologie van Kraftblock maakt beide doelen haalbaar”, aldus Kees Koolen, CEO van Koolen Industries.

Het thermische energieopslagsysteem van Kraftblock wordt gebruikt om overtollige warmte, wat een onvermijdelijk bijproduct is van industriële activiteiten, op te vangen en te hergebruiken als energie voor productie.

"Wij helpen industriële bedrijven om hun totale CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen, wat niet alleen ecologische voordelen oplevert, maar ook kostenbesparingen, aangezien ze minder last zullen hebben van de recentelijk ingevoerde CO2-belastingen", aldus Martin Schichtel, CEO van Kraftblock.

Daarnaast wordt het systeem gebruikt om door zonnepanelen of windmolens opgewekte elektriciteit om te zetten in warmte en deze op te slaan. 

"Door warmte die normaalgesproken verloren gaat op te vangen en te gebruiken, kan de technologie van Kraftblock de industrie CO2-neutraal maken. Door duurzame energie op te slaan, is het mogelijk om mensen overal en altijd van schone energie te voorzien, ook wanneer er geen zon of wind is,” aldus Koolen.

Eerdere investering

In 2018 maakte de Duitse Tech investeerder Frank Thelen bekend te investeren in Kraftblock met zijn VC-fonds Freigeist, welke ook focust op het ondersteunen van disruptieve, doel gedreven Tech startups.

"Net als Freigeist investeert Koolen Industries in technologieën die de potentie hebben om een van de grootste uitdagingen in de menselijke geschiedenis op te lossen – klimaatverandering. Kraftblock is een van deze technologieën, aangezien haar opslag technologie een missend stukje is in de energie transitie,” zei Frank Thelen, Founder en CEO, Freigeist Capital. 

Efficiënt, duurzaam en schaalbaar

Het warmte opslagsysteem op basis van nanotechnologie is beduidend efficiënter dan andere thermische opslagsystemen op de markt, die meestal zout of beton gebruiken als opslagmedium. Het door Kraftblock ontwikkelde granulaat slaat temperaturen op tot 1.300 graden en heeft dus een aanzienlijk hoger totaalrendement. Dankzij de modulaire bouw is het opslagsysteem zeer kostenbesparend en eenvoudig op te schalen naar individuele behoeften.

De korrels zijn gemaakt van ongeveer 85% gerecycled materiaal, waardoor ze milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Bovendien hebben ze een praktisch oneindige levensduur van zo'n 15.000 cycli, wat goed te vergelijken is met bijvoorbeeld lithiumbatterijcellen die beperkt zijn tot maximaal 8.000 cycli.

De warmte opslag technologie ontwikkeld door Kraftblock is heel geconcentreerd, waardoor de warmte goed en tegen acceptabele kosten in grote hoeveelheden getransporteerd kan worden. Ook hebben ze concepten klaar waarmee de isolatie zo goed wordt dat warmteverliezen kleiner zijn dan in andere toepassingen.

Foto: Kees Koolen (CEO Koolen Industries) in de Super B fabriek in Hengelo (Overijssel).

De investering

"Met de miljoenen investering van Koolen Industries en de waardevolle steun van Kees Koolen, zijn we van plan de projecten in onze pijplijn voort te zetten, het team te laten groeien en de aanstaande internationalisering te financieren", aldus Schichtel.

“Met Koolen Industries hebben we de ideale partner gevonden voor onze toekomstige ontwikkeling. We verwachten dat er veel kennis voortkomt uit deze wederzijdse samenwerking.”

Onze partners