Lego gaat bouwen aan een duurzame toekomst

Speelgoedgigant Lego kondigt een uitgebreid programma aan om de ontwikkeling van duurzame materialen te versnellen en het gebruik van plastic tegen te gaan.

Lego investeert ruim 300 miljoen euro in het "bouwen aan een duurzame toekomst", waarbij het bedrijf zijn inspanningen opvoert om duurzame materialen te ontwikkelen en in te zetten, terwijl het ecologische "acties" promoot om kinderen door spel te inspireren.

De speelgoedgigant wil zich met deze nieuwe investeringsactie voornamelijk richten op het programma voor duurzame materialen van het bedrijf. Met ruim 150 experts werken aan duurzame producten en verpakkingen, zoals bio legostenen gemaakt van suikerriet.

De 'biostenen' vertegenwoordigen nu twee procent van de productportfolio van het bedrijf, maar Lego wil zijn ontwikkeling van alternatieve materialen die conventionele kunststoffen kunnen vervangen bij de productie van zijn iconische stenen snel versnellen. In 2015 heeft de Groep zich ten doel gesteld om tegen 2030 al haar producten van duurzame materialen te maken.

De nieuwe geplande investeringen omvatten zowel kosten die verband houden met de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen als de investeringen in productieapparatuur om het gebruik van nieuwe materialen uit te breiden.

"We mogen de fundamentele uitdagingen voor toekomstige generaties niet uit het oog verliezen", aldus Niels B Christiansen, CEO van Lego Group. "Het is van cruciaal belang dat we nu dringend actie ondernemen om voor de planeet en toekomstige generaties te zorgen. Als bedrijf dat naar kinderen kijkt als onze rolmodellen, worden we geïnspireerd door de miljoenen kinderen die hebben opgeroepen tot meer urgente maatregelen tegen klimaatverandering."

Als eerste stap voor het nieuwe programma kondigde het bedrijf aan dat het plastic zakken voor eenmalig gebruik uit de verpakking zou halen. Het herhaalde ook zijn plannen om in 2020 een netto nulwaarde te bereiken en tegen 2025 geen afval naar de vuilstort te leiden, voortbouwend op de vorige mijlpaal van 100 procent hernieuwbare energie voor de hele groep.

Het bedrijf kondigde ook een nieuwe ambitie aan om elk jaar wereldwijd acht miljoen kinderen te helpen leren door te spelen, in samenwerking met de Lego Foundation en externe organisaties, zoals UNICEF en Save the Children. Een reeks initiatieven zal kinderen in nood toegang geven tot spel en kansen bieden om levenslange vaardigheden te ontwikkelen, zoals probleemoplossing, samenwerking en communicatie. Een kwart van de winst van de Lego Group gaat naar de financiering van de projecten, activiteiten en partnerschappen van de Lego Foundation en in 2019 werden 1,8 miljoen kinderen bereikt via dergelijke programma's.

De investering in onderwijs is gericht op het stimuleren van "zinvolle, langetermijnverandering" en is afgestemd op twee duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties voor kwaliteitsonderwijs en verantwoorde consumptie en productie.

Het bedrijf kondigde ook aan dat het zijn Lego Replay-programma gaat uitbreiden, dat gezinnen aanmoedigt om hun gebruikte Lego-stenen te doneren voor hergebruik of recycling. Lego Replay, oorspronkelijk getest in de VS in 2019, zag stenen gedoneerd aan meer dan 23.000 kinderen in het hele land en zal nu tegen het einde van 2022 in nog twee landen worden uitgerold.

Onze partners