Lidl Zero is de eerste energie neutrale supermarkt van Nederland

Vandaag is het precies één jaar geleden dat Lidl Zero in Woerden haar deuren opende. Destijds werd de ambitie uitgesproken om de eerste energie neutrale supermarkt van Nederland te zijn. Na een jaar lang nauwkeurige monitoring is vandaag bevestigd dat de energierekening van deze winkel inderdaad 0 euro is. Marcel Ganzeboom, Senior Manager Bouw Lidl Nederland: “We zijn natuurlijk hartstikke trots dat onze duurzaamheidsambitie met deze winkel is waargemaakt. Dit is mogelijk geweest door het innovatief koppelen van klimaattechniek, productkoeling, energieopslag, zonnepanelen en energie bewuste medewerkers. Naast dat we ons duurzaamheidsdoel realiseren houden we de kosten laag en dat merken onze klanten weer tijdens het boodschappen doen.”

Op het dak van het Woerdense Lidl filiaal en de carports op de parkeerplaats liggen in totaal 1.766 zonnepanelen. De benodigde energie voor de klimaatregulering in de winkel, de koel- en vriesmeubelen, de verlichting in en om de winkel wordt opgewekt door deze zonnepanelen. De panelen en de technieken in de winkel hebben er voor gezorgd dat de winkel geen energiekosten heeft gehad. Ook hebben klanten ruim 6.000 keer gratis hun elektrische auto op het parkeerterrein opgeladen. De supermarkt medewerkers zijn getraind op energiebewust werken. Alles bij elkaar opgeteld heeft dit ruim 200.000 kg aan CO2 uitstoot bespaard, te vergelijk: dat is de CO2 uitstoot wanneer je 17 rondjes om de wereld rijdt met de auto.

De gebruikte technieken zijn innovatieve heipalen die warmte- en koude opslaan voor energiebesparing in de zomer- en wintermaanden. Direct gebruik van restwarmte en koude zorgen voor het juiste klimaat en het laagste mogelijke energieverbruik en dat de energiekosten zero blijven. De technieken zijn toekomstbestendig en inmiddels al in vijf andere filialen toegepast. 

Duurzaam bouwen is de norm bij Lidl

Marcel Ganzeboom: ‘’Duurzaam ondernemen zit bij Lidl in het DNA, zo hebben we een duidelijke ambitie om CO2 neutraal  te bouwen. Lidl Zero heeft zich bewezen en de volgende stappen zijn ook gezet. We zijn gestart met de bouw van ons vierde BREEAM distributiecentrum in Almere. Dit distributiecentrum behoort na realisatie opnieuw tot de duurzaamste distributiecentra van Europa.”  Lidl bereikt in 2021 een nieuwe mijlpaal door een oppervlakte van 100.000 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd te hebben op haar gebouwen. Verder zijn alle winkels aardgasvrij en worden nieuwe filialen standaard met energielabel A++++ opgeleverd. 

Bekijk hier de persvideo “ Lidl Zero Woerden bestaat één jaar”

Onze partners