Lokale groene energie uit biovergister in Amsterdam-Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost wordt vanaf eind 2021 organisch afval van bedrijven, waaronder de Johan Cruijff ArenA en de wekelijkse markten in Zuidoost, opgehaald en omgezet in lokale groene energie en organische meststoffen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ‘biovergister’ van The Waste Transformers, die gekoppeld wordt aan de ArenA. Om dit project mogelijk te maken, hebben de gemeente Amsterdam, Royal HaskoningDHV, The Waste Transformers en de Johan Cruijff ArenA hierover afspraken gemaakt. Met de Waste Transformer wordt de ArenA het eerste voetbalstadion ter wereld dat deels draait op zelf opgewekte lokale energie uit voedselafval uit de buurt en waar in een testomgeving de grasmat bemest wordt met meststoffen die uit het afval zijn gewonnen.

Op dit moment worden grote hoeveelheden voedselafval bij organisaties in Amsterdam Zuidoost door verschillende afvaldiensten ingezameld en vervoerd naar plekken ver buiten Amsterdam, soms tot wel 260 kilometer buiten de stad. Dit afval van bedrijfskantines, het stadion, de markten en andere horecabedrijven bevat veel waardevolle voedingsstoffen, die momenteel beperkt worden hergebruikt. Wanneer voedselafval niet optimaal verwerkt wordt, produceert dit rottende afval methaan, een gas dat 23 keer sterker is dan CO2 en een warme deken om de aarde legt, het bekende broeikaseffect.

Van voedselafval naar energie

In de Waste Transformer wordt het voedselafval vergist, gemiddeld 1800 kg per dag. Het biomethaan (gas) dat ontstaat wordt opgevangen en omgezet in schone energie voor de Johan Cruijff ArenA. Warmte komt vrij bij het omzetten van biomethaan in elektriciteit. Deze warmte wordt met een techniek omgezet in koude om dataservers die in de ArenA staan te koelen.  Het voedselafval uit de omgeving wordt met elektrisch vervoer opgehaald en verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ondersteund door Pantar en mede gefinancierd vanuit de Social Return verplichting van Royal HaskoningDHV.

Donuteconomie

Amsterdam heeft in 2020 de ‘donuteconomie’ van de Britse econoom Kate Raworth omarmd. Uitgangspunt van de donuteconomie is dat de economische ontwikkeling binnen de grenzen van de planeet en de samenleving blijft en bijdraagt aan een duurzame en sociale stad. De lokale biovergister is een project dat binnen die ambitie past: het zorgt voor sociale banen en draagt bij aan de verduurzaming van Zuidoost. Uiteindelijk moet deze innovatie ook in andere stadsdelen en buiten Amsterdam navolging krijgen.

Klik hieronder het ondertekenmoment in de ArenA


Onze partners