Lowlands en Solarfields realiseren grootste solar carport ter wereld

Lowlands en Solarfields 2020

Lowlands en Solarfields starten in november met de bouw van de grootste solar carport ter wereld. Het zonnepark wordt gebouwd op het Low-lands parkeerterrein dat een oppervlakte beslaat van 35 hectare. Het plan is om de solar carport in mei 2021 operationeel te laten zijn.

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands licht toe: “Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken. Als festivalorganisatie willen we deel uitmaken van de oplossing hiervan en bijdragen aan een optimistisch toekomstbeeld. We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om – hoe klein dan ook – hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. Ongeveer 12 jaar geleden zijn we gaan onderzoeken hoe onze bedrijfsvoering te verduurzamen is. Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.”

Meervoudig grondgebruik

De solar carport bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.0000.000 kWh moet worden geproduceerd. Dit staat gelijk aan de stroombehoefte van 10.000 huishoudens of 100 festivalweekenden. Jelmer Pijlman, directeur Solarfields: ”In de afgelopen 2,5 jaar hebben we samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte.”

'We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om – hoe klein dan ook – hun steentje bij te dragen.'

Ton van Amerongen, wethouder van de Gemeente Dronten is er trots op de grootste solar carport ter wereld in zijn gemeente te mogen huisvesten. “Lowlands is een evenement dat al een enorme maatschappelijke betrokkenheid toont. Dat we met de festivalorganisatie en Solarfields mogen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die we beogen is fantastisch.”

Duurzaam festival

Lowlands-festival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlands-editie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

Kijk voor meer informatie op www.solarfields.nl

Onze partners