Maak Nederland nu toonaangevend met groene en gezonde steden

Progressiever, eerlijker en vooral groener. Deze woorden van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag bieden goede hoop op een groen en gezond Nederland. Onze steden en dorpen staan de komende jaren voor een enorme uitdaging om groener en klimaatbestendiger te worden. Wat IVN Natuureducatie betreft is dit het moment om Nederland groen uit de verkiezingen te trekken en een voorbeeld te worden voor de rest van de wereld.

'De komende formatie biedt een geweldige kans om dit ook echt te laten gebeuren. Zowel D66, VVD, CDA en ChristenUnie, die zomaar opnieuw de coalitie kunnen gaan vormen, laten in hun verkiezingsprogramma’s het belang zien van natuur en klimaat. Ook de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW ondersteunt plannen om de Nederlandse steden en dorpen klaar te maken voor de toekomst. Het moment is daar", verteld Jelle de Jong is directeur van IVN Natuureducatie.

Tot 2030 moeten er in ons land zeker een miljoen woningen bijkomen. Dit moet vooral gebeuren binnen de bebouwde kom en rekening houdend met natuur en biodiversiteit. Door klimaatverandering zijn onze zomers steeds warmer en droger geworden en het najaar steeds natter. Om deze hittestress en op een ander moment juist wateroverlast het hoofd te bieden, moet er worden geïnvesteerd in natuur. Grijs eruit, groen erin!

Het afgelopen jaar is het belang van prettige natuur in de buurt door de coronapandemie nog duidelijker geworden. Zo dragen mooie groene steden niet alleen bij aan natuur en biodiversiteit, maar ook aan de leefbaarheid en gezondheid van mensen. Groen maakt gezond, dus laten we er vooral voor zorgen dat de weg uit de coronacrisis een groen pad is.

Onze partners