Meer dan 125 organisaties steunen protest tegen fossiele subsidies

Extinction Rebellion demonstreert voor de zevende keer vreedzaam tegen fossiele subsidies, op zaterdag 27 mei om 12 uur op de A12 in Den Haag. Vlak naast de weg versterken meer dan 125 maatschappelijke organisaties en vele duizenden mensen de actie met een support demo. Onder meer Greenpeace, PAX, BIJ1, Urgenda, Netwerk Klimaat FNV en Milieudefensie hebben zich solidair verklaard.

Joost Thus, woordvoerder van de support-demonstratie: “We laten een helder geluid horen tegen fossiele subsidies. En je kunt deelnemen, ook als je zelf de A12 niet wilt blokkeren. Je staat met duizenden mensen binnen zicht- en gehoorsafstand. Het wordt een prachtige dag vol speeches, muziek, vlaggen en spandoeken. Samen maken we het verzet tegen fossiele subsidies zo groot mogelijk!”

Breed gedragen protest

Grote bedrijven krijgen van de overheid jaarlijks tot wel 30 miljard euro voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat raakt onze maatschappij op allerlei manieren:

“Onze regering pompt miljarden in fossiel, terwijl er altijd middelen tekort zijn in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. Wij roepen alle FNV-leden op: accepteer dit niet langer, sluit je aan bij de A12-acties.”

- Jesse Oberdorf, Netwerk Klimaat FNV

“De wereld staat in brand, ecosystemen worden vernietigd en watertekorten dreigen: het geweld van de klimaatcrisis kost levens. Toch blijft onze regering kiezen voor grootkapitaal en geld pompen in fossiele bedrijven. Ze luisteren niet naar de wetenschap en ze luisteren niet naar ons. Burgerlijke ongehoorzaamheid is daarom niet alleen goed, het is noodzakelijk.”

- Sylvana Simons, BIJ1

“De energietransitie kan alleen slagen als die rechtvaardig is. Maar nu gaan miljarden aan belastinggeld naar fossiele bedrijven. En wordt ondertussen mensen het schuldgevoel aangepraat dat zij met hun gedrag de klimaatcrisis veroorzaken. Het moet juist andersom: laat grote vervuilende bedrijven betalen voor de klimaatcrisis en ontzie mensen met een kleine portemonnee.”

- Donald Pols, directeur Milieudefensie

“Wij staan op 27 mei met kruiwagens en groene zakdoeken bij de A12. Boeren vangen als eerste de grote klappen van klimaatverandering op. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor kunstmest en trekkers duwt boeren naar de afgrond.”

- Federatie van Agro-ecologische Boeren

“Terwijl de regering moeite heeft om de slachtoffers van de toeslagenaffaire te compenseren, speelt ze Sinterklaas voor de fossiele industrie. Nu is het moment om te stoppen met geld smijten naar de vervuilers, en onze planeet te erkennen als het echte kapitaal.”

- Patricia Dinkela, raadslid Haagse Stadspartij

Prominenten op het podium

Bij de supportdemo staan ook gerenommeerde wetenschappers en andere prominenten op het podium. Zij vertellen waarom het van groot belang is dat fossiele subsidies stoppen. Onder anderen Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Kees Klomp, Miriam Meissner en Teun van de Keuken verzorgen speeches.

Onze partners