De winning van grondstoffen, voor bijvoorbeeld het maken van nieuwe producten, leidt vaak tot milieuschade. En de bewerking van die grondstoffen kost meestal veel energie. Tegelijkertijd zorgt de verbranding van afval nog steeds voor veel CO2-uitstoot. Daarom is vanaf 22 april € 20 miljoen subsidie beschikbaar voor kleinere innovatieprojecten van ondernemers en samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een circulaire economie.
In een klimaatneutrale samenleving kijken we niet alleen naar ons energieverbruik, maar ook naar het gebruik van grondstoffen. Voor de overstap naar zo'n circulaire economie, willen we met nieuwe technieken minder grondstoffen gebruiken. Afvalstoffen willen we zo volledig mogelijk ('hoogwaardig') hergebruiken.
Ondernemers en samenwerkingsverbanden kunnen daarom subsidie krijgen voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling van afval, hergebruik en de inzet van grondstoffen afkomstig van biomassa ('biobased'). Hergebruik draait om producten of componenten die geen afvalstoffen zijn en opnieuw worden gebruikt voor hetzelfde doel als waarvoor zij waren bedoeld. Bij biobased grondstoffen gaat het om het vervangen van grondstoffen van fossiele en/of minerale oorsprong door duurzame biobased grondstoffen.
Met de subsidie kunnen zij nieuwe technieken hiervoor testen of demonstreren binnen een bedrijf. Ze vragen de subsidie aan met de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+): Circulaire economie. Het budget komt uit het Klimaatfonds.
Wilt u toetsen of uw mogelijke aanvraag volledig en kwalitatief goed is? Of wilt u samen met ons bekijken of uw project inderdaad past binnen de nieuwe subsidie? En of er misschien andere subsidiemogelijkheden zijn? Laat uw projectidee dan gratis en vrijblijvend toetsen door een van onze adviseurs.