Meer mogelijkheden met subsidie om woningen en gebouwen aardgasloos te maken

De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aardgasloos is nu ook voor innovatieve projecten met sociale, psychologische en organisatorische onderdelen. Daarmee maken we de transitie naar aardgasloos makkelijker. Ook demonstraties voor digitalisering krijgen subsidie.

Nieuw in 2023

DEI+ aardgasloos biedt dit jaar meer mogelijkheden en is daarom interessant voor een bredere doelgroep. Ook ontzorgingsconcepten en digitale tools die helpen bij de transitie krijgen subsidie.

Aardgasloos-klaar betekent dat een woning of gebouw snel van het aardgas kan naar een schoner en duurzamer alternatief. De overlast moet daarbij minimaal zijn. U ontwikkelt innovatieve producten, processen of diensten die hierbij helpen, zoals:

  • een handig verrekenmodel
  • een standaard proces voor het beheer van een lokaal warmtenet door een energiecorporatie
  • communicatiemateriaal, voorbeeldcontracten of een stappenplan

Zorgt uw digitale tool of techniek ervoor dat het bouwproces slimmer verloopt? Zoals een slim digitaal platform. Leidt dit tot lager materiaal- of energieverbruik? Vraag dan de subsidie DEI+: aardgasloze woningen, wijken, woongebouwen en utiliteitsgebouwen aan. Het totale budget is € 9 miljoen. De subsidie is open tot en met 31 augustus 2023.

Belangrijke voorwaarden

We moeten het tempo van de transitie verhogen. Uw gesubsidieerde innovatie helpt daarom uiterlijk in 2030 bij de transitie naar een aardgasloze gebouwde omgeving. U legt ook uit hoe uw innovatie helpt bij de vermindering van de CO2-uitstoot. Levert uw project niet direct minder CO2-uitstoot? Dan kunt u ook indirecte CO2-reductie opgeven, bijvoorbeeld verderop in de keten.

Doe zo snel mogelijk een aanvraag of benader ons met een projectidee. Heeft u vragen of wilt u eerst advies? Neem dan contact met ons op, of kom op 18 april naar ons voorlichtingsevent over DEI+ aardgasloos.” Cuno Grootscholten, adviseur energie en innovatie bij RVO.

Laat uw projectidee toetsen

In 2050 aardgasvrij

Het Klimaatakkoord heeft als doel dat 7 miljoen woningen en één miljoen andere gebouwen in 2050 van het aardgas af zijn. DEI+ aardgasloos stimuleert innovaties die hierbij helpen. Om het doel voor 2050 te halen, moeten vanaf 2030 zo’n 200.000 woningen ieder jaar aardgasloos-klaar worden gemaakt. Ook moet 15% van de utiliteitsbouw in 2030 van het aardgas af zijn, of daarvoor ingericht.

Onze partners