Meeste consumenten zijn voor afschaffing van kiloknallers

Kiloknaller-aanbiedingen moeten uit de supermarkten verdwijnen, vindt een meerderheid (62 procent) van de mensen die hebben deelgenomen aan een peiling van onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van LTO Nederland. Een gangbare definitie van een kiloknaller is: vlees zonder keurmerk tegen een extra lage prijs.

Volgens het bureau vormen de ruim 1500 respondenten een afspiegeling van de bevolking: er is gewogen op de factoren geslacht, leeftijd en opleiding. De land- en tuinbouworganisatie wilde vooral weten hoe consumenten denken over duurzaamheid én de prijs die ze daarvoor over hebben. Een van de conclusies is dat 'de consument wel wil, maar nog niet bewust de portemonnee trekt voor duurzaamheid'.

Driekwart let niet op 'duurzame' etiketten

De meeste mensen letten wanneer ze boodschappen doen niet bewust op etiketten om te bepalen hoe duurzaam een product is: slechts 24 procent zegt dit wel te doen. Seizoensgroenten kopen zegt 59 procent belangrijk te vinden, 44 procent koopt bewust Nederlandse producten in plaats van producten die van ver moeten komen.

Van de ondervraagden koopt een op de drie weleens biologische producten, 46 procent koopt scharrelproducten.

Prijs vaak niet doorslaggevende factor

Consumenten zeggen dat de prijs voor hen niet leidend is bij het kopen van groente, vlees, fruit en zuivel: voor 27 procent is dat de doorslaggevende factor. De mening van veel boeren dat ze geen eerlijke prijs voor hun producten betaald krijgen, wordt gedeeld door een 58 procent van de respondenten.

De supermarktsector wijst er zelf vaak op dat de marges ook daar helemaal niet groot zijn en er nu eenmaal kosten worden gemaakt in de keten.

'Coronacrisis opent ogen van consument'

Vijftien procent van de Nederlanders denkt negatiever over de vee-industrie door het coronavirus, stelt Wakker Dier op basis van een marktonderzoek. Dit komt voornamelijk door de zorgen over besmetting in slachterijen en fokkerijen, zorgen over milieu en dierenwelzijn én over een nieuwe pandemie.

Hoe consumenten denken over de vleesindustrie hangt samen met de mate van vleesconsumptie en het doen van diervriendelijke boodschappen. Van de mensen die een negatievere houding hebben gekregen ten opzichte van de vee-industrie is 24 procent van plan minder vlees te eten. 25 procent zegt meer te gaan letten op het Beter Leven Keurmerk.

Bekijk hier het marktonderzoek

Onze partners